Crna Gora i ove godine na Evroviziji, konkurs sljedeće sedmice

Radio-televizija Crne Gore će za sedam dana raspisati konkurs za izbor pjesme koja će našu zemlju ove godine predstavljati na Evroviziju, saopšteno je na današnjoj sjednici Savjeta RTCG.

Savjet je usvojio i izmjenu Pravilnika o proceduri izbora kompozicije za pjesmu Evrovizije. Rok za razmatranje prijavljenih kompozicija biće 30 dana, a ne 45 kako je to bilo do sada.

Dodali su i da osim na službenom, kompozicija može da bude na engleskom jeziku. RTCG je zadržala pravo da može da traži da prevede pjesmu od autora.

Član Savjeta Milan Radović saopštio je da je neobično što danas Savjet razgovara o odluci za predstavnika na Eurosongu,  a RTCG je već objavila da će učestvovati.

“Mi se kao Savjet nijesmo izjasnili”, rekao je Radović.

“Iako sam, uglavnom, bio za to da Crna Gora učestvuje na Evroviziji, ove godine glasaću protiv, jer se održava u Izarelu. UN su upozorile na to da Izrael krši ljudskih prava Palestinaca”, rekao je Radović, dodajući da i ostali članovi Savjeta treba da razmisle da li treba da učestvuju.

Član Savjeta Mimo Drašković istakao je da ne smatra da geopolitičke prilike treba da budu granica za muziku.

“Moja želja je bila da se ove godine pauzira jer smo zadnje dvije godine imali negativna iskustva sa učešćem, ali ne želim da kočim takve inicijative menadžmenta, tako da ću biti za, uz apel menadžmentu da dobro prati koga će poslati da predstavlja Crnu Goru”, rekao je Drašković.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić je, kaže, saglasan.

“Imali smo negativno iskustvo sa Eurosongom, a poseban problem je bio izostanak reakcije RTCG”, rekao je Jovetić.

RTCG će u roku od sedam dana od donošenja odluke raspisati konkurs, saopšteno je na današnjoj sjednici Savjeta.

Na kraju su usvojili odluku o Eurosongu. Milan Radović je bio uzdržan, ostali su glasali za.

Podsjetimo, posljednji predstavnik Crne Gore bio je kantautor Vanja Radovanović koji je prošle godine u Lisabonu izveo baladu “Inje”, ali nije uspio da prođe u finale.

Podijeli: