Crna Gora i Italija jačaće saradnju u obrazovanju

Crna Gora i Italija jačaće saradnju u obrazovanju kroz zajedničke aktivnosti koje će biti zasnovane na potpisanom Sporazumu o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića i novoimenovanog ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija.

Sa sastanka

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da su tokom sastanka potvrđene namjere o jačanju odnosa u oblasti obrazovanja kroz, između ostalog, aktivnosti na promociji italijanskog jezika u Crnoj Gori.

“Dogovoreno je da se ubrzano radi kako bi se crnogorskim studentima koji žele da studiraju u Italiji omogućilo da međunarodni sertifikat o znanju italijanskog jezika, koji je preduslov za studije u Italiji, mogu dobiti i u Crnoj Gori”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Zelioli je kazaoda je zadovoljan činjenicom da se italijanski jezik izučava u 47 osnovnih i 22 srednje škole u Crnoj Gori, a najavio je i aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti studentskih razmjena.

“Sagovornici su se saglasili da je do sada urađeno dosta na polju saradnje u obrazovanju, posebno kada se uzme u obzir da već sada svake godine vlada Italije dodjeljuje kandidatima iz Crne Gore izvjestan broj studentskih stipendija. Osim toga, Crna Gora kroz program Tempus i Erasmus + najviše sarađuje sa univerzitetima iz Italije”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli: