Crna Gora i Cetinje ponosni na princezu Jelenu

Crna Gora i njena Prijestonica ponosni su na dinastiju Petrovića koja je dala nemjerljiv doprinos razvoju crnogorske države i njenoj prepoznatljivosti u svijetu, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan tokom susreta sa praunukom crnogorske princeze, a italijanske kraljice Jelene, Emanuelom Filbertom od Savoje.

“Posebni sentimenti vežu nas za našu princezu Jelenu, a italijansku kraljicu, koja je svojim humanitarnim radom i nesebičnošću, ljubavi prema staroj i novoj domovini, i narodu u obje države, postala veća od sopstvenog života i djela i voljena decenijama poslije smrti“, kazao je Kašćelan.

On je najavio da će Prijestonica Cetinje kroz kapitalni budžet za 2020. godinu planirati novac za kupovinu parcele za proširenje novog groblja, kako bi se u jednom njegovom dijelu napravila Aleja Petrovića i tu, kada se steknu uslovi, sahranili posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Kašćelan je pozvao princa Emanuela da posjeti Njeguše, čuveno mjesto u kojem je rođen njegov čukunđed kralj Nikola i brojni crnogorski vladari, duhovni i svetovni, kao i mnogi drugi znameniti junaci.

Princ Emanuel se zahvalio na prijemu, navodeći da se na Cetinju osjeća kao kod kuće, te da je Crna Gora lijepa kao iz priča njegovih roditelja.

Osim princa Emanuela, u delegaciji koju je primio Kašćelan bili su, među ostalima, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, vladika Boris, predsjednik Nacionalnog instituta „Guardie di Onore di Panteon“ Ugo D’Atri i predsjednica Udruženja „Amici del Montenegro“ Maria Sata.

Podijeli: