Crna Gora država partner na sajmu preduzetništva u Celju

Ministarstvo ekonomije, Investiciono razvojni fond, Privredna komora, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo održivog razvoja i turizma su od 11. do 16. septembra, organizovali nastup crnogorskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Crne Gore na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju (MOS 2018).

Kao i prethodne godine, pored učesnika iz zemalja regiona, Evropske Unije i zemalja svijeta,  na ovogodišnjem sajmu će se predstaviti oko 30 crnogorskih kompanija iz različitih industrijskih sektora kao i uslužnih djelatnosti.   Na Sajmu će, osim proizvoda i usluga preduzeća, biti predstavljena i investiciona klima u Crnoj Gori.

“Tokom šest dana trajanja sajma, crnogorski privrednici će intezivno raditi na networkingu i time imati priliku da obezbjede kvalitetnije pozicioniranje domaćih brendova na inostranom tržištu. Na marginama oficijelnog otvaranja 51.Celjskog sajma, generalni direktor Direktorata za industriju i transformaciju Goran Nikolić, se susreo sa slovenačkim ministrom privrednog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom. Tokom sastanka obje strane su izrazile zadovoljstvo zbog ponovnog učešća Crne Gore na sajmu, i  razgovarali su  o mogućnostima daljeg unaprjeđenja ekonomske saradnje Crne Gore i Slovenije u različitim segmentima privrede”, kazali su iz ministarstva.

Nikolić, je u ime crnogorske delegacije istakao značaj razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori i poželio svim izlagačima sa nacionalnog štanda Crne Gore da ostvare nove poslovne kontakte koji će rezultirati konkretnom poslovnom saradnjom i realizacijom novih biznis ideja.

Svečanom otvaranju 51. MOS –a, pored crnogorskih izlagača, prisustvovali su predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

“Uvažavajući dugogodišnju tradiciju Celjskog sajma kao i mogućnosti koje se otvaraju za nastup i predstavljanje brojnih crnogorskih kompanija na sajmu, kao i organizovanje međusobnih B2B sastanaka privrednika, prezentacije poslovnog okruženja, investicionog ambijenta i crnogorskih potencijala, Crna Gora je prihvatila poziv organizatora za partnerstvo na 52. Celjskom međunarodnom sajmu koji će biti organizovan 2019.godina”, dodaju iz ministarstva.

Imajući u vidu da se, kako ističu,  u okviru saradnje kroz model države partnera omogućava i organizovanje bilateralnog ekonomskog samita na kojem bi učestvovali predstavnici državnog i privatnog sektora iz obje države, otvaraju se brojne mogućnosti za uspostavljanje konkretnije saradnje i prenos iskustava Slovenije u različitim segmentima.

“Celjski međunarodni sajam male privrede i preduzetništva je najveći poslovni događaj biznisa i trgovine u tom dijelu Evrope, koji na izložbenom prostoru od 65.000m2, svake godine okuplja više od 1.400 izlagača i više od 120.000 posjetilaca, sa ciljem predstavljanja privrednika/izlagača sa ponudom i uslugama i njihovog umrežavanja i poslovne saradnje kao i ostvarivanja  poslovnih kontakata van granica svoje države”, navode oni.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, crnogorski štand i delegaciju Crne Gore obišli su i pozdravili predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Upravnog odbora Celjskog sajma Franc Pangerl.

Podijeli: