Članice NATO-a od januara u Crnu Goru investirale 244,4 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI je od početka godine do kraja jula iznosio 466,8 miliona eura, što je 47,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Ilustracija

Istovremeno, iz države se odlilo 270,4 miliona eura SDI, što je skoro 67 miliona više nego u istom periodu 2017.

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije”, kazali su Dnevnim novinama iz CBCG.

Rezultat toga je, kako navode, neto priliv SDI od 196,4 miliona eura, što je 21,3 odsto manje nego u uporednom periodu.

Kada je riječ o prilivu SDI iz zemalja članica NATO saveza, u proteklih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima, on je iznosio 244,4 miliona eura, što je 118,8 odsto više nego u istom periodu 2017. Tada je u Crnu Goru priliv SDI iznosio 111,7 miliona eura.

U CBCG smatraju da je jedna godina relativno kratak rok da bi se sagledao efekat bilo kojih integracija.

“Najveći priliv SDI u proteklih sedam mjeseci 2018. ostvarile su Italija sa 16,5 odsto ukupnog priliva, zatim Mađarska sa 12 i Rusija sa 7,8 odsto”, naveli su iz CBCG.

Na pitanje ko su, trenutno, najvećih pet stranih investitora u Crnoj Gori, iz CBCG ukazuju da shodno Zakonu o statistici i statističkom sistemu, podaci o pojedinačnim investitorima smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi, zbog čega nije moguće njihovo objavljivanje.

Podijeli: