CG prethodnih dana bila prijestonica jedrenja

Vjetar, more i sunce tri su glavna razloga koji su Crnu Goru prethodnih nekoliko dana učinili prijestonicom jedrenja starog kontinenta. U filmskom ambijentu zaliva Trašte, na poluostrvu Luštica, u opštini Tivat, 130 takmičara iz 30 država učestvovali su na otvorenom prvenstvu Evrope za mlade jedriličare, u olimpijskim klasama. No, to nije bio samo sportski već i turistički događaj.

„Ono što je veoma značajno da su učesnici na ovakvim događajima svjetski ambasadori destinacije, pa ako podju sa pozitivnim utiscima iz zemlje, istu će preporučiti svojim prijateljima i rođacima a, nadamo se, i biti naši dragi gosti u narednom periodu“, kazala je direktorica Turističke organizacije Tivat, Danica Ćeranić Banjević.

„Imamo jedriličare iz Gvatemale, sa Kajmanskih ostrva…Eto, možete onda zamisliti gdje će ova razglednica sve da otputuje“, kazao je predsjednik jedriličarskog kluba „Delfin“ Tivat Frano Tripović.

Uspješna organizacija velikog međunarodnog sportskog događaja uvijek je preporuka za održavanje novog.

„Mi imamo uslove kakvi su rijetki u svijetu uopšte, što se vjetra tiče. Boka je zatvoreni zaliv, i najjužniji fjord Evrope. Tu imamo termalne vjetrove, gotovo svaki dan, cijelo ljeto. A u zimskom periodu da ne pričamo o burama i južinama.“ Ko voli more, voli i jedrenje jer nema ljepšeg ukrasa pučine. Nekome je ono profesionalna pasija a mnogima idealna formula za odmor, kakav nudi upravo Crna Gora“, poručio jeTripović.

„Sportski turizam i ovakvi dogadjaji doprinose intenziviranju određenih aktivnosti i upotpunjuju turističku ponudu destinacije i, naravno, utiču na produženje turističke sezone, imajući u vidu da se ovakvi događaji održavaju u periodu pred i podsezone“, poručila je Ćeranić.

Učesnicima će iskustvo iz akvatorijuma zaliva Trašte, i iz Luštice, koristiti za ostvarenje najviših takmičarskih ciljeva.

„Ova generacija takmičara koji učestvuju na Evropskom prvenstvu kod nas u Tivtu, je generacija budućih učesnika Olimpijskih igara 2024. u Parizu. Zapravo u Marseju, gdje će biti organizovano regatno polje za jedrenje“, istakla je koordinatorka prvenstva Evrope u jedrenju, Aleksandra Janičić.

Među učesnicima je bilo i onih koji će nakon Tivta prvo otići na Olimpijske igre u Tokio.

„Prepoznali smo upravo sve te zajedničke interese koje naša uvala Trašte može da ponudi jedriličarima, i nadamo se da će ovakvih manifestacija i prvenstava biti i u narednom periodu“, kazala je iz „Luštica Bay“ Maša Radulović.

Takmičari su imali priliku, prvenstveno, zahvaljujući novoj marini na Luštici i pratećim sadržajima, ostvare jednostavan i siguran pristup moru, koje upravo na ovom prostoru, zbog jakih vjetrova, često ima okeanska obilježja.

„Mi ostavljamo minimalni karbon print. Nema zagađenja bukom, nema zagađenja motorima, nema zagađenja na bilo koji način. Sveukupno, jedna veoma zdrava priča za cijelo društvo“, kazao je Tripović.

Ukoliko prepoznamo njen značaj mogla bi postati i lajt motiv za dolazak velikog broja ljubitelja jedrenja iz cijelog svijeta.

Organizator prvenstva u zalivu Trašte bio je klub „Delfin“ iz Tivta, koji ove godine obilježava sedam decenija postojanja.

 

Svetlana Popović Vujotić, TVCG

 

 

Podijeli: