CG napredovala na listi ekonomskih sloboda

Crna Gora se po najnovijem izvještaju ekonomskih sloboda međunarodne organizacije Frejzer institut, nalazi na 72. mjestu, što je napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine kada se nalazila na 90. mjestu.

Foto: Luča Institut

Kako prenosi Portal Vjesnik slobode, Crna Gora se po najnovijem izvještaju, uzimajući u obzir podatke iz 2016. godine, nalazi na 72. mjestu, što je napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine kada se nalazila na 90. mjestu.

Crna Gora je u odnosu na izvještaj iz 2016. godine popravila svoje rezultate u kategorijama veličina države (1.95↑), pravni sistem i vlasnička prava (0.09↑), i sloboda na međunarodnu trgovinu (0.02↑), dok bilježi nešto lošije rezultate u sljedećim kategorijama: čvrstoća valute (-0.13↓) i regulacije (-0.41↓).

Izvještaj Frejzer instituta za 2018. godinu, bazira se na podacima iz 2016. godine jer su to posljednji dostupni podaci koji omogućavaju kompletnu komparativnu analizu.

Region Zapadnog Balkana i dalje predvodi Albanija koja je rangirana na 34. mjestu, dok se na začelju nalazi Bosna i Hercegovina (98. mjesto). Srbija se nalazi na 84. mjestu, Hrvatska na 75. mjestu i Makedonija na 68. mjestu.

Hong Kong i Singapur su i dalje države predvodnice kada su u pitanju ekonomske slobode, dok se još u prvih deset nalaze i Novi Zeland, Švajcarska, Irska, Sjedinjene Američke Države, Gruzija, Mauricijus, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Kanada.

Deset najlošije rangiranih država po najnovijem izvještaju su Sudan, Gvineja Bisao, Angola, Centralna Afrička Republika, Republika Kongo, Sirija, Alžir, Argentina, Libija i Venecuela. Države kao što su Sjeverna Koreja i Kuba nisu se mogle rangirati zbog netransparentnosti i nedostatka podataka.

Rezultati brojnih akademskih istraživanja ukazuju na činjenicu da ljudi koji žive u državama koje izrazito njeguju ekonomske slobode uživaju veći prosperitet, političke i građanske slobode, i duži životni vijek.

Primjera radi, u državama koje se nalaze u gornjih 25 procenata (Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Irska) prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi oko 40,376 američkih dolara (prema podacima iz 2016. godine) dok u državama koje se nalaze u donjih 25 procenata (Venecuela, Iran i Zimbabve) prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi oko 5,649 američkih dolara.

Podijeli: