Cetinjanin Nikola Ristić ima samo 16 godina i snove od kojih ne odustaje

Ovaj vrijedni tinejdžer pohađa drugi razred Gimnazije na Cetinje, i ovih dana ima veliki razlog za zadovoljstvo, jer je ispunio san koji je priželjkivao – svoje školovanje će nastaviti u dalekoj Kini!

Naime, Nikola je kao i njegova vršnjankinja Najda (o kojoj ste već imali priliku da čitate na našem portalu), jedan od dobitnika stipendije Ujedinjenih Svjetskih koledža, što znači da je dobio priliku da živi i školuje se u inostranstvu.

Kako otkriva u razgovoru za naš portal, sve je počelo od devetog razreda osnovne škole kada je prvi put i saznao za ovaj svjetski poznati obrazovni program..

„Godinama unazad mi je bila želja da nastavim svoje školovanje u inostranstvu kao i to da postanem dio obrazovanja koje može da okupi mlade iz svih sredina na osnovu zajedničke humanosti, da bi se uključili u socijalne promjene kroz svoja hrabra djelovanja, lične primjere i nesebičnog liderstva… A to sve Ujedinjeni Svjetski koledži pružaju. Bio sam 100 procentno ubijeđen da ću se u drugom razredu Gimnazije prijaviti, i konačno je u februaru došao zahtjevni aplikacioni proces i prikupljanje papirologije kao i nestrpljivo iščekivanje intervjua”, kaže Nikola za Kolektiv.me.

Privilegija je dodaje, biti stipendista najjačih koledža svijeta, što ga je izdvojilo u TOP 3 najbolja srednjoškolca na teritoriji cijele Crne Gore.

Očekuje  da će se edukovati na pravi način, upoznati ljude iz čitavog svijeta kao i veliki broj kultura i običaja Azije, jer “multikulturalnost krasi ovaj svijet”.

“UWC stipendija je odlična prilika za sve mlade ljude koji žele da rade na sebi, doprinose zajednici i pripreme se za studiranje na nekom od prestižnih univerziteta, a pritom na najbolji način predstave svoju zemlju. IB program i jeste poseban jer otvara mnoga vrata i predstavlja pravu prekretnicu za nastavak školovanja, a istovremeno razvija sposobnosti i kritičko razmišljanje kod studenata. Tokom dvogodišnjeg programa ću definitivno steći nevjerovatno iskustvo i prijatelje za cijeli život. Ja sam dobio priliku da nastavim svoje školovanje u Kini, zbog čega sam neizmjerno srećan i ponosan na sve ono što sam pokazao tokom dosadašnjeg školovanja”, ističe Cetinjanin za naš portal.

A kako je izgledao sami intervju za stipendiju? Da li strah od nepoznatog nadvlada sve ono što treba reći?

Pa, i nije baš tako – Nikola dodaje da je intervju prošao “neočekivano prijatno”, a opuštena atmosfera ga je ohrabrila da se prikaže u što boljem svijetlu.

“Na kraju krajeva kako da se plašite ishoda nečega sto godinama unazad želite da dobijete? Članovi Selekcione komisije su se trudili da nas opušte, naprave prijatnu atmosferu i ohrabre da se pokažemo u najboljem svijetlu – onakvim kakvi jesmo i kažemo sve što mislimo. Pitanja su bila zanimljiva i omogućila su mi da se predstavim na najbolji mogući način Komisiji, a u isto vrijeme potvrdim sebi da sam upravo ja zaslužio priliku koju sam dobio.  Teško bi bilo da izdvojim neko  pitanje koje je bilo teško ili se izdvajalo od drugih”.

Iako ima samo 16 godina, Nikola je već imao priliku da boravi u dalekoj Kini.

Tako je prošlog ljeta u ovoj zemlji proveo 15 dana, i to kao volonter Instituta Konfučije na Univerzitetu Crne Gore, i kao neko ko je pohađao časove kineskog jezika u svojoj Gimnaziji.

Sa puta se vratio pun utisaka, a ovi detalji su ga posebno oduševili.

“Nakon što sam čuo za tu mogućnost, sa oduševljenjem sam se prijavio u želji da posjetim i bolje upoznam daleku i prijateljsku zemlju kao što je Kina. Kada sam se vratio s putovanja, mogu samo da kažem da je tih dvije nedjelje koliko sam sa svojim kolegama polaznicima kursa proveo na kampu, nadmašilo sva moja očekivanja. Te je sada želja da studiranjem potkrijepljenja i još veća. Ono što me najviše od svega iznenadilo i oduševilo, nijesu gradovi i veliki rast Kine, koji se evidentno vidi na svakom koraku, već ljudi i njihova tradicija, poštovanje, požrtvovanost i posvećenost prema svemu”, naglašava Nikola za Kolektiv.me.

S obzirom da je odličan učenik, naš sagovornik podjednako voli sve predmete koje izučava, pa mu nije teško da se svakom od njih posveti sa posebnom pažnjom, što na kraju bude nagrađeno peticom u dnevniku.

A da li je odlikašima teško da odaberu koji će fakultet upisati? Nikola nema dilemu.

“Nakon srednje škole planiram da se ostvarim na polju diplomatije i da se bavim odnosima između država. Smatram da izbor zanimanja nije ni malo laka stvar, ali je to najbitnija karika koja upravo  određuje budućnost i karijeru svake individue. Volim da eksperimentišem, pa se nadam, da ću nakon daleke Azije svoje studije nastaviti u Americi”.

I pored brojnih sfera interesovanja, Nikola pronađe vremena da se druži sa prijateljima, ali i da učestvuje u brojnim vannastavnim aktivnostima.

To ga kako kaže – čini posebno srećnim.

„Pored redovnih školskih obaveza, svoje slobodno vrijeme volim da provodim sa svojom porodicom i prijateljima, a uživam i u aktivnom učešću u brojnim vannastavnim aktivnostima i radu brojnih Institucija i nevladinih organizacija što me ujedno ispunjava i čini srećnim, među kojima bih izdvojio Mrežu Zlatnih savjetnika Ombudsmana i Uniju srednjoškolaca Crne Gore. Volim i da provodim slobodno vrijeme u tišini u prirodi čitajući neki dobar bestseler. Takođe, volim da slušam muziku i to me opušta”, zaključio je Nikola za Kolektiv.me.

 

Podijeli: