Centar za demokratsku tranziciju: Pokrenuli platformu Raskrinkavanje.me

Centar za demokratsku tranziciju predstavio je početak platforme Raskrinkavanje.me koja ima namjeru da utiče na kvalitet sadržaja u medijima, poštovanje profesionalnih standarda i odgovornosti. Plan je, kako kažu, i da navedu građane da kritički promišljaju o tekstovima koje čitaju i da razlikuju kredibilne medije od onih koji to nijesu.

Iz Centra za demokratsku tranziciju pokrenuli su platformu Raskrinkavanje.me kojom će pokušati da pomognu medijima, ali i građanima da lakše prepoznaju vijesti koje su laž ili dezinformacija. Već su uočili da takve vijesti nijesu strane nekim crnogorskim medijima.

“Ipak, za sada najzastupljeniji problem kod nas je senzacionalistički pristup informacijama u kome naslov netačno najavljuje sadržaj koji je naveden u tekstu. Pored toga, nije rijetko manipulisanje informacijama i njihovo prikazivanje na tendenciozan način”, kaže Koprivica.

Projekat Raskrinkavanje.me dio je regionalne priče u koju je od prije skoro godinu uključeno i Udruženje građana iz Sarajeva “Zašto ne?”. Za sada su uočili da se sporni tekstovi većinom objavljuju u Srbiji.

“Dolazi uglavnom iz regiona od medija iz Srbije. Nešto jako malo toga dolazi iz Hrvatske i Crne Gore, ali ima, nije da nema“,  kaže Darko Brkan iz Udruženja građana “ZAŠTO NE”.

Petočlani tim CDT provjeravaće sumnjivi sadržaj, prije svega internet portala, ocjenjivaće taj sadržaj i uredništvima dati prostor za razjašnjenje. Već ove sedmice baviće se tesktovima o posjeti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Crnoj Gori.

Nemanja Živaljević, RTCG

Podijeli: