Božidar Šundić generalni direktor RTCG

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) izabrao je danas Božidara Šundića za generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa.

Članovi Savjeta obavili su intervju samo sa Šundićem jer drugi kandidat, bivši direktor Pobjede Dragoljub Šarović, nije mogao da se odazove pozivu Savjeta. Od devet članova savjeta, sedam je glasalo za Šundića, dok se dva člana nijesu izjasnila.

Šundić je od juna bio vršilac dužnosti direktora RTCG-a. Mandat direktora traje četiri godine.

Savjet je usvojio izvještaje o realizaciji Programsko produkcionog plana Televizije, Radija i Portala RTCG za prvih šest mjeseci ove godine.

Tokom rasprave o Programsko produkcionom planu Radija direktor Radojica Bulatović saopštio je da su do izražaja posebno došli mladi novinari.

„Očekujemo digitalnu opremu. Ne zapostavljamo ni obaveze medijske pismenosti“, rekao je Bulatović kratko.

Član Savjeta Milan Radović, pohvalio je rad zaposlenih u RCG. Sa njim se saglasio i Goran Sekulović, i dodao da očekuju što više edukativnih emisija o manjinama, kao i da u narednom periodu bude više tema o identitetskim pitanjima.

Članovi Savjeta usvojili su Plan RCG za prvih šest mjeseci.

Vršilac dužnosti direktora Televizije Slavko Đurđić, predstavljajući Programsko produkcioni plan saopštio je da je plan sačinio, uglavnom, prethodni menadžment.

„Ispunjeni su planovi, to mogu reći, ali ne bih dalje jer nijesam autor plana“, rekao je kratko Đurđić.

„U prvoj polovini godine Televizija je imala obavezu praćenja izbora, što je donekle omelo realizaciju plana“, rekao je član Savjeta Perko Vukotić dodajući da treba mnogo više pažnje posvetiti obrazovnom, kulturnom i drugim programima.

Vladimir Pavićević istakao je da je Programski plan dominantno radio drugi menadžment.

„Vidi se koliko je istraživačkih tema uradila RTCG, i taj trend ne smije da se zaustavi,“ istakao je Pavićević.
„Moram reći da televizije iz regiona imaju mnogo više kreativnosti, ne smijemo se uljuljkivati. Ima prostora da se televizija približi našim građanima i da bude zaista javni servis“, rekao je član Savjeta Goran Sekulović.

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić saopštio je da će formirati redakciju za ekologiju, za istraživačko novinarstvo…

„Mi nemamo dopisništva, kada budemo imali dopisnike u svim gradovima Crne Gore i u Briselu, neće biti problem dobiti informaciju. Ali to košta. Za to sprovodimo plan. Želim istaći i da je veliki problem za RTCG i prenos skupštine i suđenja. Za to moramo otvoriti parlamentarni kanal. Time bi riješili problem odgađanja emitovanja emisija zbog prenosa skupštine ili suđenja“, rekao je Šundić.

Rukovodilac MMC-a Ilija Šuković saopštio je da se radilo na povezivanju televizije, radija i portala te da je to takođe radio menadžment prije njega.

„Sve smo obuhvatili, pored dnevnopolitičkih aktuelnosti, društvenih i socijalnih tema, nijesmo zapostavili ni dijasporu, sportske teme, kulturu, magazin, zabavu, teme sa identitetskim pitanjima. Sve je to naš redovni sadržaj. Sve što smo predvidjeli planom i programom smo ostvarili, i u tehnološkom smislu.“

Sekulović je saopštio da su vijesti na portalu jezgrovite i svježe.

„Vidi se da postoji kvalitet. Svima bih sugerisao da što više afirmišu kulturu, obrazovanje i nauku.

Vukotić je dodao da je portal najbrže rastući mediji u RTCG, kako tehnološki tako i po obimu uticaja na javnost.

„Tako će biti i ubuduće. Portal je najmanji potrošač u kući i treba ulagati u portal“, saopštio je Vukotić.

Podijeli: