Borba za čistiji vazduh, planirana sadnja 400 stabala

U više gradova regiona, među kojima je i Podgorica, 19. i 20. novembra istovremeno će biti posađeno ukupno 400 stabala, a cilj akcije je, kako ističu u NVO Ozon, da ilustruje da je preuzimanjem pojedinačne odgovornosti i alarmiranjem javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou. Sadnja oko 30 sadnica lišćara u Podgorici planirana je u Sportsko rekreativnoj zoni u naselju Dahna.

Foto: pixabay.com

„Zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet vazduha u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije podjednako su izloženi zagađujućim materijama u vazduhu. Sa ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje ‘Ujedinjeni Balkan za čist vazduh’ početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i posljedicama zagađenja, i mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost“, napominje se u saopštenju Ozona.

„Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja za čist vazduh „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizuje se, kako dodaju, uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Nikšića, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.

Kako su istakli, sadnju u Dahni organizovali su Ekološki pokret „Ozon“ i Zelenilo.

Podijeli: