Bog nam je poklonio Crnu Goru i moramo imati viziju njenog razvoja

Ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, u smislu nekih momenata koji bi odbili turiste da dođu kod nas, ova sezona će, sigurno, biti bolja od prethodne. Za prva četiri mjeseca ove godine bilježimo rast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a po jutru se dan poznaje, pa očekujem da čitava ljetnja turistička sezona bude bolja za sedam do 10 odsto nego prethodna. Od ove godine očekujem da prihod od turizma bude milijardu i 100 miliona, i čak nešto više, kaže predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU i suvlasnik hotela Splendid Žarko Radulović u intervjuu Vikend novininama.

On ističe da neke političke turbulencije, kojih je bilo u posljednjih nekoliko mjeseci, za sada, ne plaše turiste, jer sje Crna Gora mi politički stabilna zemlja.

“Stranci ne prate detaljno ko je šta rekao u Crnoj Gori i ko je kome prijetio ili nije prijetio… Oni se ne bave nama toliko da bi znali našu političku svakodnevicu. Njihova percepcija je ispravna i oni nas smatraju stabilnom i bezbjednom destinacijom. Mi to stvarno i jesmo. To je dobro. Ne daj Bože da se dese neka politička dešavanja koja bi uznemirila strance. To bi imalo dugoročne posljedice i vratilo bi nas nekoliko godina nazad”, navodi Radulović.

On tvrdi da se golim okom vidi šta znači članstvo u NATO za crnogorski turizam, i dodaje da se to osjeća po novčaniku, vidi na ulicama, broju i strukturi gostiju.

“Dobar primjer za to je BICE (Biusiness International Conference), a to su kongresi, seminari, razni skupovi… U hotelu Splendid je rast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu samo u ova prva četiri mjeseca ove godine. Prošle godine smo imali oko 400 raznih događaja te vrste, a ove godine ćemo, ako se ovako nastavi, a izgleda da hoće, imati sigurno 450 do 460. To je drastična razlika. Ranije smo od svih tih dešavanja imali tri – četiri godišnje koji su imali veliki značaj i obično se radilo o događajima vezanim za Rusiju, eventualno Ukrajinu i nešto malo vezano za region, odnosno za bivše republike Jugoslavije. Bilo je i nešto domaćih seminara”, navodi on.

Sada je, kako ističe, više od 60 odsto tih događaja vezano za Zapadnu Evropu.

“To je jedan od najdrastičnijih primjera gdje se može dokazati da je ulazak Crne Gore u NATO otvorio i taj put. A kako dolazi do toga? NATO ne govori organizatorima: Idite i držite kogrese u Crnoj Gori. Ne. To ćemo tek da vidimo narednih godina, jer se po difoltu mijenjaju destinacije kongresa i to iz godine u godinu. Sada se pojavila jedna nova destinacija koja odgovara tim organizatorima, a to je Crna Gora. Zbog toga ćemo mi u narednih pet do deset godina da profitiramo jako dobro, jer postajemo jedna od uobičajenih destinacija gdje se održavaju značajni kongresi”, naglašava on.

Odgovarajući na pitanje da li je Crna Gora top destinacija Radulović je kazao da nažalost nije, jer se još ne promišlja dobro i ne predviđa šta se u ovoj oblasti događa.

“Crnoj Gori je nepohodan veliki kongresni centar. Bilo bi dobro da je u okviru hotela, ali je malo takvih u svijetu. Treba nam kongresni centar koji može da primi i do 7.000 učesnika. Toliki broj ljudi bi spavao i u hotelima i zimi i ljeti. To bi značajno povećalo broj noćenja u Crnoj Gori i dalo nam ogromne mogućnosti. Mi i sada idemo prema organizatorima takvih događaja, ali, srećom, oni više idu prema nama. Sami nam dolaze jer smo atraktivni. Ali ima tu problema. Evo sada čujemo da su Aerodromi Crne Gore doveli Lufthanusu, njemačkog avio-prevoznika. Naravno da ih nijesu oni doveli. Lufthansa je prepoznala naše tržište. Ona je sama došla, jer, naravno, nema putnika koji sjede doma i čekaju da im avioprevoznik javi gdje mogu da putuju. Oni rade ozbiljne analize i projekcije, i njihov biznis plan je pokazao da im se isplati da organizuju letove za Crnu Goru, jer je to tržište koje raste i koje će imati sve više putnika. Isti princip je za sve drugo pa i za kongresni turizam”, smatra on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je prelijepa destinacija, te da je država koja je, stvarno, jedan od najljepših dijelova Mediterana.

“Zelena, razuđena, zaleđe koje ima šta da pokaže i tako je blizu… Na primjer, kada se rade kongresi ili manifestacije toga tipa obavezni su izleti. Niko na Mediteranu ne može za 3-4 sata organizovati izlet kakav se može organizovati u Crnoj Gori. Dubrovnik, koji je nesumnjivo top destinacija, kao najatraktivniji izlet nudi turu do Kotora, pa preko Njeguša do Cetinja, a onda preko Budve nazad u Dubrovnik. To su najprodavaniji izleti već decenijama, iako dugo traju jer kreću iz Hrvatske. Mi to nudimo, ali kao nekoliko sati kraći izlet što se boravka u autobusu tiče. Mi imamo dobitnu kombinaciju koju nam je Bog poklonio. Iskoristićemo je tek onda kada budemo shvatili šta treba, u tom lancu usluga, organizovati. Počev od aerodroma, puteva, kontrola na putevima, carine, servisa u hotelima i restoranima, taksi službe… Kada sve to uklopimo onda ćemo biti razvijena i sigurno uspješna destinacija. Kada kažem uspješna to znači i da ćemo finansijski bolje proći svi. Od toga će, u prvom redu, koristi imati državni budžet, a kada država ima koristi onda benefite ima i običan građanin, kroz socijalu, zdravstvo, školstvo, kapitalne investicije… To sve jedno drugo vuče”, pojasnio je Radulović.

On se zalagao da budu uklonjeni privremeni objekti na budvanskog šetališta. Nakon njihovog uklanjanja ostala je ružna slika, koja će, izgleda, dočekati i špic turističke sezone.

“Tačno je da sve to loše izgleda. Lokalna samouprava, ali i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, nijesu imali dobru strategiju i uradili su sve traljavo. Bio sam i sada sam za uklanjanje tih privremenih objekata, ali ne na ovakav način kako je sada urađeno. Ne može se raditi sa tim ljudima tako. Držali su ih do marta u neizvjesnosti. Svi koji su držali te objekte željeli su da nastave jer je to jako profitabilan posao. Tu su se okretale ogromne sume, a paušalno je oporezivano. Država je gubila mnogo, a najviše je profitirao pojedinac. U stvari, narod je najviše gubio. Nadam se samo da taj profit nije iznošen van granica Crne Gore. Trebalo je reagovati još u martu prošle godine. Ako žele, dozvoliti im da rade još jednu sezonu, ali da daju i bančine garancije da će u oktobru ukloniti objekte. Tu bi bio kraj, iako bi bilo vike i nezadovoljstva. Ali to bi garantovalo da ćemo sezonu 2019. dočekati sa uređenim lijepim budvanskim šetalištem”, ocijenio je on.

Nije pošteno, ističe Radulović, što je, ove godine, sve rađeno u posljednjem trenutku.

“Nije pošteno prema tim ljudima koji su godinama radili taj posao. Bolje je bilo da je izgubljena još jedna godina, i da im je dozvoljeno da rade i ovu sezonu nego što nas onakav lom dočekuje u epicentru crnogorskog turizma. Siguran sam da ne bi bilo više problema za uklanjanje tih objekata. Kada kažem da je prihod od turizma milijardu i 100 miliona, on je možda i milijardu i 400 miliona, s tim što je ova razlika otišla u “lijevi ili desni džep”. Bojim se da je veći dio toga novca otišao van Crne Gore i da nije ostao ovdje”, rekao je Radulović..

Od nedavno se otvoreno govori o tome da i crnogorski aerodromi nije su najbolji za visoki turizam kojem težimo.

Na pitanje šta može tu da se uradi da bi Crma Gora na pravi način dočekala visokoplatežne turiste, koji su, poznato je, navikli na mnogo bolje uslove Radilović je odgovorio da ni tu nijesmo spremni i daleko smo od toga.

“Potrebno je vrijeme i prava strategija da to poboljšamo, odnosno vizija da tačno znamo šta moramo da uradimo da bismo i mi i naši gosti bili zadovoljni. To znači da ne treba da izmišljamo toplu vodu već samo da preslikamo iskustva onih koji su kroz to već prošli. To možemo vidjeti i na aerodromima iz okruženja, da ne idemo dalje. Aerodrom mora da ima pristupne rampe da gosti ne idu preko piste. Ako to nije moguće treba obezbijediti autobuse koji će ih prevoziti do aerodromske zgrade, a u zgradi mora imati dovoljno šaltera i prostora za putnike ako slijeće ili polijeće četiri pet aviona u kratkom vremenskom razmaku. Putnicima ljeti treba rashlađen prostor, a zimi ugrijan, a ne da, kao sada, idu po kiši preko piste ili po najvećem suncu. To su elementarne stvari. Za početak nije teško shvatiti da su one potrebne, ali to još niko ne završava”, istakao je on.

Prema njegovim riječima hoteli iz Montenegro hotels star grupe, čiji je suvlasnik, su se za ovu turističku sezonu se pripremili još prošle godine, a sada se aktivno pripremaju za sezonu 2020. godine.

“Nama je sezona počela 1. januara, a završiće se 31. decembra. Prošle godine smo preko šest mjeseci bili 100 posto popunjeni, a očekujemo ove godine da takva popunjenost bude sedam ipo mjeseci. Polako idemo prema tome da sezona traje 365 dana i da popunjenost uvijek bude 100 posto. Da li ću ja to doživjeti ne znam, ali radimo da tako bude. Samo treba raditi. Iza ovih podataka i statistike stoji ogroman svakodnevni rad. Kada su me pitali, prilikom gradnje Splendida, kada ću završiti hotel, rekao sam: Nikada! I neću nikada dovrišti ni njega ni Montenegro, ni Blu star ili neki sljedeći. Uvijek treba ulagati i širiti se. Mi, inače, svake godine, investiramo od milion do milion i 700 hiljada eura u održavanje hotela. Mijenjamo imobilijar, renoviramo sobe, ulažemo u edukaciju… Sve to iz tekućeg poslovanja. Hoteli i restorani se nikada ne završavaju. To je takva vrsta posla iza kojeg stoji orgroman rad i trud. Drugačije nema napretka”, zaključio je Radulović.

Podijeli: