Beskamatni krediti: Građanima do 8.000 eura za energetski efikasne domove

Građani Crne Gore će moći da apliciraju za beskamatne kredite do osam hiljada eura u okviru programa Energetski efikasan dom, koji Ministarstvo ekonomije pokreće sa ciljem smanjenja troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima,  značajnog smanjenja emisije ugljen-dioksida, kao i razvoja tržišta sistema za grijanje na biomasu u Crnoj Gori.

beskamatni krediti za energetsku efikasnost

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Beskamatni krediti za energetsku efikasnost

“Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 120.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije”, navode u tom resoru.

Naglašavaju da će građanima, kako bi sproveli prethodno navedene mjere energetske efikasnosti u svojim domovima, biti omogućeno da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 8.000 eura, sa periodom otplate do šest godina.

Ministarstvo ekonomije subvencionisaće troškove obrade kredita i kamate za cjelokupan period otplate kredita.

Podijeli: