Bar dobio novi digitalizovani bioskop: Moderna oprema, udobna sala i najsavremenije platno

Sinoć je u Baru otvoren novi, digitalizovani, bisokop u sali Doma kulture Kulturnog centra Bar.

Revitalizacija bisokopske sale i uspostavljanje novog bioskopa omogućila je građanima da imaju savremen i modran prostor u kojem će pratiti najnovije tredove u filmskoj industriji, upotpunjavajući time kulturnu i zabavnu ponudu grada Bara kao prepoznatljivog centra kulturnih, pozorišnih, književnih, muzičkih, a sada i filmskih dešavanja.

Otvaranju novog bisokopa prisustvovao je i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kao i druge istaknute ličnosti javnog i kulturnog života Bara.

Istovremeno, prikazan je i film “Nebesa” koji je sinoć u Baru imao crnogorsku premijeru kojoj su prisustvovali reditelj Srđan Dragojević, producent Biljana Prvanović i crnogorski koproducent Karlo Kalezić. Sami događaj otvorio je direktor Kulturnog centra Erol Marunović.

Digitalizacija bioskopa u Domu kulture podrazumijeva instalaciju najsavremenije kinotehnicke opreme, DSP projektora 4K najnovije generacije, Dolby 7.1 sistema ozvučenja i profesionalnog platna za prikazivanje. Navedena tehnika je trenutno najbolja koja postoji u Crnoj Gori, dok je platno koje je postavljeno najveće u zemlji i jedno od većih u regionu.

U Velikoj sali je postavljen i novi pod, i ugrađene su nove atestirane fotelje namijenjene savremenim filmskim i pozorišnim salama. Izvršena je i reparacija analognih projektora MEOPTA V za prikazivanje filmova sa 35 mm filmske trake, i analognog stereo ozvučenja, što znači da su u prilici da prikazuju i starije filmove – kultne filmske klasike.

Barski bioskop jedini je na mapi Jugoistočne Evrope, pored Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, koji imaju mogućnost analognih filmskih projekcija. Dakle, kino kabina bioskopa u Baru je trenutno najopremljenija u Crnoj Gori i regionu.

Podsjećamo, u junu ove godine Opština Bar potpisala je sporazum sa Kulturnim centrom o revizalizaciji ove bisokopske sale kroz sufinansiranje projekta sa Ministarstvom kulture i Filmskim centrom Crne Gore koji je predviđao uspostavljanje i opremanje bioskopa najsavremenijom tehnikom u cilju revitalizacije redovne prikazivačke djelatnosti i razvoja kinematografije koja ima značajno mjesto u ukupnom razvoju kulture u Baru ali i Crnoj Gori. Ukupna vrijednost radova osavremenjivanja tehnike ali i renoviranja sale koje je finansirala lokalna uprava iznosila je preko 200.000 eura.

Lokalna uprava ponosna je na realizaciju ovog projekta koji su mnogi barani željno iščekivali i koji će od grada napraviti regionalni bisokopski centar koji će privući građane i drugih gradova. Bioskop Doma kulture zbog praznika neće raditi od 31. decembra do 10. januara 2022, kada nastavlja sa redovnim nedeljnim repertoarom.​

Podijeli: