Avanturisti iz Herceg Novog dočekali Novu godinu na katamaranu ka Šri Lanki

Odvažni entuzijasti koji su se u septembru 2017. godine iz Gradske luke Herceg Novi katamaranom “Dedalus Adventures” otisnuli na put oko svijeta, Damjan Vukićević i Bojan Aleksić, javili su se pred kraj stare 2018. godine sa ostrva Puket na Tajlandu.

Tu su obavljali pripreme za prelazak Indijskog okeana do Šri Lanke na brodu koga, pored zastave Crne Gore, krasi i mala plava zastava Opštine Herceg Novi.

Oni su posljednji put pisali našoj redakciji u junu, a od tada su, kako kažu, posjetili Američku Samou, pa Kraljevinu Tonga.

“U Tongi su ljudi bili nevjerovatno prijatni i gostoljubivi. Upoznali smo se sa lokalcima, pa su nas vozili po ostrvu da nam pokažu kako žive. Vodili su nas i na roštilj, da nas časte”, piše Damjan.

Na Puketu je Bojan doživio povredu. Srećom, na ostvru sa tek 500 stanovnika, bio je i doktor, koji mu je ušio rasjekotinu. Nakon Tajlanda zaputili su se na Fidži.

Jedriličari vole izreku “Putovati brodom znači raditi popravke na egzotičnim lokacijama”. Najčešće su to sitne popravke, poput ušivanja jedara, sanacija iskidanih konopa ili popravka elektrike.

“Nama se, na žalost, dogodila i ona velika, kada smo uspjeli da se nasukamo na neobilježeni sprud. Imali smo mnogo sreće što nije bilo talasa i vjetra, pa smo uspjeli lako da “Dedalusa” skinemo uz pomoć motora. Odmah smo se dali u podvodnu inspekciju, da vidimo da nije došlo do ozbiljnih oštećenja”, navodi Damjan u pismu.

Srećom, kako je kazao, samo su malo oštetili kobilicu, a pošto se i koper gotovo skinuo, odlučili su se za popravku. To ih je na Fidžiju zadržalo gotovo cijeli mjesec.

Sljedeća destinacija bila je Republika Vanuatu, ostrvska država u Tihom okeanu, udaljena 1750 km od Australije.

Bojan i Damjan

“Tu smo obišli par ostrva, od kojih je nainteresantnije bilo Erromango. Kao što obično biva, sprijateljili smo se sa lokalcima, koji su nas zvali da prisustvujemo večernjim sastancima. Stanovništvo na tom ostrvu nema nikakva motorna prevozna sredstva, već sve obilaze pješke”, priča Damjan.

Na tom ostrvu doživjeli su interesantnu anegdotu. Naime, Bojan je odlučio da istraži ostvro i nađe vodopad, dok je Damjan krenuo da pozdravi poglavara sela, koji ga je pitao gdje je Bojan.

“Pokazao sam rukom i rekao da je otišao da potraži vodopad u pravcu planine. On mi je tada rekao da se neki mještani plaše bjelaca, pa kad nas vide da dolazimo oni pobjegnu u planinu, baš u tom pravcu. Predložio sam da krenem za njim, da mještani ne pomisle kako ih juri. Na to smo se samo nasmijali i zaključili da je sad kasno”, navodi Damjan u pismu.

Sljedeće odredište bilo je Papua Nova Gvineja, a na putu do tamo iscijepalo im se jedro. Tu zemlju, kako kažu, nisu puno obilazili, jer nije bezbjedno udaljavati se od gradova.

Novljanin i Beograđanin, Damjan i Bojan, s brodom „Dedalus Adventures”, dugim 13,96 metara, širokim 7,8 metara i dubokim 2 metra, bili su na Papua Novoj Gvineji tek 10-ak dana. Onda su se zaputili ka Indoneziji. Prvo ostrvo koje su posjetili bilo je Bali, gdje su im se na katamaranu pridružili gosti iz Crne Gore.

“Najupadljivije kad prilazite Indoneziji je ogromna količina smeća u vodi. Toliko ga je bilo, da se često omotavalo oko elise, zbog čega nam se oštetio gumeni dihtung na mjenjaču” pričaju dalje.

Gosti su im pravili društvo sve do ostrva Surabaj, odakle su ovi hrabri pomorci nastavili do Džakarte.

Kako je Damjan objasnio, prvobitni plan bio im je da iz Indonezije krenu na Madagaskar, ali pošto su zakasnili na preporučeni period prelaska, odlučili su se za Tajland.

Nakon Šri Lanke produžiće za Maldive i Sejšele odakle će se vratiti na originalnu rutu do Madagaskara.

“Kraj je godine i pretpostavljam da većina čitalaca portala Radija Jadran već zna gdje će i s kim za doček Nove godine. Mi ne znamo gdje ćemo tačno biti. Jedino znamo da će to biti negdje usput do Šri Lanke… Želim vama i vašim čitaocima sve najbolje u Novoj godini i ko zna, možda sretnemo nekog od njih na našim putešestvijama”, volio bi Damjan.

Podijeli: