Ambasador UAE najavio još investicija u Crnoj Gori

Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8 odsto u prvoj polovini ove godine. Već je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu ijedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sektor, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost, kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi.

Ističe da je najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve.

“Ove godine Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora obilježavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koje već tradicionalno sada razvijamo u duhu prijateljstva, povjerenja, solidarnosti i razumijevanja. U proteklih deset godina Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora su naučili puno jedni o drugima i pronašli način da rade zajedno u mnogim oblastima kao partneri. Ove veze se temelje na načelima saradnje i međusobnog uvažavanja i dostigle su nivo strateškog partnerstva između dvije zemlje i njihovih naroda. Kao rezultat te saradnje potpisali smo veliki broj značajnih sporazuma u cilju unapređenja odnosa i postizanja zajedničkih ciljeva u skladu sa interesima dva naroda”, kazao je ambasador.

Kako je istakao, ovo je prava prilika da još jednom potvrdimo našu predanost i prenesemo poruku prijateljstva narodu i Vladi Crne Gore.

“Ujedinjeni Arapski Emirati snažno podržavaju Crnu Goru i bićemo posvećeni da naše odnose učinimo još jačim. Najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije je dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve. Ujedinjeni Arapski Emirati duguju veliku zahvalnost svojim očevima nacije na upornosti, mudrosti i viziji koje su za rezultat imale izgradnju moderne i progresivne nacije”, navodi on.

Prema riječima ambasadora UAE, Crna Gora je već ostvarila značajan napredak od ponovnog uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine.

“Politički sistem je stabilan, što doprinosi stvaranju sigurnog i bezbjednog okruženja za strana ulaganja i unutrašnji razvoj zemlje. Političko rukovodstvo je obezbijedilo kontinuitet nacionalne vanjske politike s jasnom perspektivom nacionalne privrženosti evroatlantskim integracijama. Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8% u prvoj polovini ove godine. Crna Gora je već prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sektor, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost, i mi smo uvjereni da će Crna Gora ostvariti svoje razvojne ciljeve u budućnosti”, smatra Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi.

Podijeli: