60 000 posjetilaca dočekalo Novu na trgovima u CG

Bogat novogodišnji program, sa nizom zabavnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja, koji se organizovao u šest gradova, Podgorici, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom privukao je preko 60.000 posjetilaca tokom novogodišnje noći, većinom iz zemalja regiona, ali i jedan broj posjetilaca iz Rusije,Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Crna Gora se, ocjenjuju iz NTO-a i ove godine pozicionirala kao najpopularnija destinacija u regionu za doček Nove godine, zahvaljujući spektakularnim višednevnim dočecima na gradskim trgovima, atraktivnoj ponudi hotela i zimskih turističkih centara.

Budva koja, kako kažu, nosi epitet regionalno najbolje zabave za „najluđu noć“, i ove godine zabilježila je najveću posjećenost od oko 30.000 posjetilaca tokom novogodišnje noći i par hiljada više za doček 1.januara, prema procjenama Turističke organizacije Budve.

„Dobru posjećenost zabilježili su i ostali primorski gradovi i glavni grad, koji su pored muzičkih koncerata vodećih izvođača domaće i regionalne muzičke scene, pripremili i dodatne sadržaje kao što su novogodišnji bazari, klizališta, animacija i predstave za najmlađe“, navodi se u saopštenju.

Zimska bajka u Tivtu započela je još 25.novembra, a posjetioci su osim u klizalištu uživali i u raznovrsnim tematskim sadržajima, božićnim bazarima, koncertima, dječijim predstavama i brojnim drugim aktivnostima. Spektakularan trdonevni program priređen na rivi Pine u Tivtu, a prema procjenama lokalne turističke organizacije okupio je oko 40.000 posjetilaca.

„U Kotoru su 2020. godinu posjetioci dočekali uz legende rok muzike, a u okviru tradicionalne manifestacije ‘Od Božića do Božića’ organizovane su gastronomske manifestacije, muzički koncerti, ali i Nova godina za najmlađe posjetioce. Procjene lokalne turističke organizacije Kotora su da je tokom 31. decembra i 1. januara na trgovima bilo oko 9.000 posjetilaca“, navode iz NTO-a.

Rok grupa Neverne Bebe uvela je Herceg Novi u 2020.godinu, a prema procjenama lokalne turističke organizacije Herceg Novog tokom tri dana je u ovom gradu slavilo oko 15.000 posjetilaca

 .

Praznična atmosfera u Podgorici počela je 6.decembra, svečanim početkom Podgoričkog prazničnog pazara koji pretenduje da postane tradicionalan način obilježavanja praznika u Glavnom gradu.

„Tokom trajanja manifestacije na Trgu nezavisnosti smjenjivali su se brojni crnogorski izvođači, a u najluđoj noći i reprizi dočeka Nove godine i regionalne zvijezde. Prema procjenama Turističke organizacije Podgorice, u završnici Podgoričkog prazničnog pazara uživalo je oko 10.000 posjetilaca“, saopšteno je iz NTO-a.

Barski novogodišnji program, podsjećaju, počeo je 30. decembra, a trg Vladimira i Kosare koji je okupio oko 19.000 posjetilaca tokom tri dana opet je bio mjesto dobrog raspoloženja i kvalitetne zabave za sve generacije, dok na klizalištu svakog dana ima u prosjeku oko 400 klizača.

„Hotelsko turistička privreda i ove godine tokom novogodišnjih praznika bilježi maksimalnu popunjenost kapaciteta kako na primorju tako i na sjeveru. Crnogorski zimski turistički centri, na prvom mjestu Žabljak i Kolašin su tradicionalno posebno atraktivni za doček Nove godine, te se u hotelima koji su pripremili program i ove godine tražilo mjesto više. Zimska sezona je otvorena sredinom decembra, a tokom ove sezone na skijalištima su planirani brojni koncerti, DJ žurke, takmičenja u zimskim sportovima za djecu i odrasle, maskenbali, grudvijade kao i zabavni programi za djecu“, kažu iz NTO-a.

S obzirom na dobru popunjenost kapaciteta, kako hotelskih, tako i privatnog smještaja u crnogorskim turističkim centrima tokom praznika, očekuje se da će se i na planu prihoda pozitivan trend iz 2019. koja je bila rekordna kada je u pitanju sektor turizma, nastaviti i u ovoj godini, poručili su iz NTO-a.

Podijeli: