Visinske pripreme za UNESCO, aktivno se čisti tvrđava Forte mare

Komisija Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS) obići će 4. septembra tvrđavu Forte mare u Herceg Novom pa je stoga ovih dana u toku čišćenje zidina od zelenila.

Komisija obilazi tvrđavu u cilju ispunjavanja preporuka za upis ove tvrđave na UNESCO listu zaštićenih kulturnih dobara.

Kako javlja Radio Herceg Novi, do 25. avgusta radiće ljetnji bioskop nakon čega će platno biti uklonjeno, što predstavlja jedan od prvih koraka koje je preduzela lokalna uprava na osnovu preporuka stručne komisije.

U prvoj fazi potrebno je očistiti tvrđavu i prostor oko nje, kao i demontirati platno, a druga etapa podrazumjeva konzervatorske radove, objasnila je za Radio Gordana Krcunović Porobić, direktorica Herceg festa.

“Za čišćenje smo angažovali Planinarsko društvo iz Danilovgrada i posao će trajati pet, šest dana. Prvo rade prskanje biljaka, a potom nakon sedam dana i čišćenje. Jedan od zahtjeva je bio da se ukloni platno, da se sve dovede u pređašnje stanje, a onda počinju konzertvatorski i restauratorski radovi. Šteta bi bilo da ostanemo bez ljetnjeg bioskopa pa ćemo pokušati riješiti problem sa montažno – demontažnim platnom”, kazala je Krcunović -Porobić

Ona je podsjetila da su u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnuh dobara dobijeni konzervatorski uslovi za tvrđavu, po kojima će unutrašnjost morati da bude vraćena u prvobitno stanje.

Opština Herceg Novi je preko Nacionalne komisije za UNESCO kandidovala tvrđavu Forte Mare za upis na listu svjetske kulturne baštine. Kandidatura je upućena u okviru već postojeće nominacije “Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka”, kao zajednički projekat  Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Vlada je u februaru usvojila Informaciju o realizaciji odluke Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO u odnosu na upis Venecijanskih utvđenja od 14. do 17. vijeka na UNESCO listu svjetske baštine. Za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi Forte mare opredjeljeno je 91.000 eura.

Tvrđava Forte mare  je građena u periodu izmedu 14. i 17. vijeka. Restaurirana je 1833. godine. U ljetnji bioskop adaptirana je 1952. godine, a nakon toga i u noćni klub, najprije na otvorenom dijelu, a kasnije i u unutrašnjem.

Podijeli: