Vališta – mjesto gdje je ura stala

Avanturisti Planinarskog kluba Subra proteklog vikenda posjetili su jednu fascinantnu tačku zaleđa Boke Kotorske – selo Vališta.

Budući da je riječ o mjestu koje se teško nalazi na turističkoj mapi Crne Gore, a koje je veoma zanimljivo, odlučili smo da vam prenesemo iskustvo kroz priču i fotografije.

Foto: Share Montenegro

“Mjesto gdje je ura stala”, “selo duhova”, “oaza u kamenom moru”… opisivali su avanturisti i putopisci Vališta, inspirisani nesvakidašnjom ljepotom i istorijom ovog sela.

 

Nalazi se visoko nad Bokom, u blizini njeguškog sela Mali Zalazi. Položaj koji odaje značaj, reklo bi se. Naime, granica Crne Gore sa Bokom Kotorskom, u vrijeme kada je ona pripadala Mletačkoj republici, a zatim i Austro – Ugarskoj monarhiji, bila je upravo ovdje – u blizini sela Vališta. Nekada posljednje naseljeno mjesto na putu prema Boki, danas je u potpunosti napušteno.

I veoma zanimljivo.

Foto: Share Montenegro

A do takvih mjesta nije lako doći. Od Ljute je udaljeno samo 1,7 km, ali će vam zbog oštrog uspona biti potrebno minimum 2,5 sata hoda. I to veoma opreznog hoda. U pitanju je strma staza koja s razlogom nosi ime “Stube”. Osim preko Ljute, do Vališta se može ići i preko Jezer sela.

 

Kojim god putem da krenete, ovaj dio Crne Gore ostavlja poseban utisak. Riječ je o pomalo zaboravljenom kutku, a Vališta nisu jedino napušteno selo. Kamene kuće bez krovova, stari putevi i gumna podsjećaju da je ovdje nekada sve vrvjelo od života.

Posebna atrakcija su veliki i mali ubao, kao i misteriozna piramida na kojoj je isklesan sat čije okamenjene kazaljke zauvijek pokazuju 12h i 15 m. Čudni simboli na kamenu kriju istoriju Vališta o kojoj ne znamo mnogo.

Foto: Share Montenegro

Selo je napušteno sredinom 20. vijeka i još uvijek priča svoju priču o teškom životu na crnogorskom kršu, borbi za vodu i zemlju. Priču o vremenu kada je naša zemlja imala pogled na more, ali ne i more. Priču o životu između dva svijeta.

Podijeli: