Trešteni vrh – kao da ste na drugoj planeti

Iako je Crna Gora mala, uvijek postoji barem jedno mjesto za koje nikad niste čuli, a kamoli bili do njega. Takav je i Trešteni vrh (1980mnv) na planini Maganik. Vrh do kojeg su stigli zaista samo rijetki.

Foto: Željko Pejović

Ono što je prva asocijacija o Treštenom vrhu je kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti.

Iskusni planinari bi vam za ovaj vrh ipak rekli da je riječ o najvećoj kraškoj eroziji na području Crne Gore, ali da je osjećaj kao da ste na drugoj planeti.

Zbog čega je to tako? Cijelo ovo područje liči na stjenovite kape sa velikim brojem jama, škrapa i bunara, pa pomalo izgleda i zastrašujuće.

Foto: Svetlimnocu

Ovdje se nalazi i najdublja Željezna jama, duboka 162 metra, a prema nekim parametrima smatra se i jednom od najvećih i na svijetu.

Pored Treštenog vrha tu si i ostali vrhovi – Babin zub (2111mnv), Kokotov vrh (2001mnv), Rogođed (2037mnv) i brojni drugi…

Na Maganiku se dogodila i avionska nesreća

Maganik sa svojim vrhovima upisao se u istoriju i jednom avionskom nesrećom.

Ovdje se dogodila jedna od najsmrtonosnijih JAT-ovih avionskih nesreća 11. septembra 1973. godine kada je Caravella SE-210 letjela iz Skoplja za Podgoricu i zabila se u najviši planinski vrh Babin zub.

Foto: Nebojša Bucko Nikolić

Poginulo je svih 35 putnika i šest članova posade. Nikada se sa sigurnošću nije otkrilo zašto je iskusni kapetan Živojin Maglić, koji je ranije bio Titov pilot, skrenuo s utvrđene rute i zašto je po magli krenuo s poniranjem prije nego što je preletio visoke planinske grebene.

I dan danas na Babinom zubu postoji crni trag na mjestu gdje je avion udario i eksplodirao.

Na Maganik samo ako ste iskusni planinari, ili sa organizovanim turama

Kako vrhovi Maganika važe za vrlo nepristupačne i nepredvidive predjele Crne Gore, naša preporuka je da do njih krećete samo sa iskusnim planinarima.

Foto: Nebojša Bucko Nikolić

 

Podijeli: