Sljedeće godine turistički vozići na Biogradskoj gori

Ljetnja sezona je na izmaku, a Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, već se može pohvaliti izvanrednom posjećenošću turista. U razgovoru za Vikend novine, direktor JUNPCG Elvir Klica otkriva, koji broj posjetilaca se očekuje do kraja oktobra, na koji način je turistička ponuda obogaćena u proteklih godinu dana, te koje se interesantne ponude i projekti očekuju u narednom periodu.

“Kada je riječ o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, možemo slobodno reći da je ona uspješna za Nacionalne parkove, što je prije svega, rezultat je kontinuiranog i predanog rada na brendiranju naših Nacionalnih parkova na tržištima u Evropi i svijetu. Od početka ove godine do 2. septembra, na ukupnom nivou, Nacionalne parkove Crne Gore je posjetilo 340.138 posjetilaca, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. NP Durmitor je do sada posjetilo 165.000 posjetilaca, NP Skadarsko jezero 73.218, NP Biogradska goru 42.683 posjetilaca, NP Lovćen 48.069 i NP Prokletije 10.579 posjetilaca. Imajući u vidu trend rasta broja posjetilaca, kao i najavljene povoljne vremenske prilike za izlete i boravak u prirodi, u septembru i u oktobru, do kraja sezone, očekujemo više od 400.000 posjetilaca”, kazao je Klica.

Dodaje da je najveća zainteresovanost za NP Durmitor, koji je prepoznat po raznovrsnoj turističkoj ponudi uključujući pješačenje, planinarenje, vožnju biciklima i rafting rijekom Tarom, koji već nekoliko godina hit u turističkoj ponudi Crne Gore.

“Osim najatraktivnije ponude raftinga rijekom Tarom, turisti su zainteresovani i za krstarenje Skadarskim jezerom i posmatranje ptica, obilazak edukativnih staza, planinskih jezera, centara za posjetioce, posjetu katunima posebno u NP Biogradska gora i degustaciju domaćih proizvoda. Takođe su turisti u NP Lovćen bili zainteresovani za posjetu Njegoševom Mauzoleju i uživanje u pejzažima sa lovćenskih vidikovaca, kao i pješačenje, planinarenje i vožnju biciklima. Isto tako, ljubitelji boravka u prirodi, pokazali su interesovanje za bungalove Lovćena i Biogradske gore i kampovanje”, rekao je on.

Na pitanje koje su projekte realizovali odgovara da je to niz kapitalnih projekata sa Direkcijom za javne radove.

“Sadržaj turističke ponude je bogatiji za dva turistička voza i dva nacionalna restorana u NP Biogradska gora i NP Durmitor. Kako samotalno tako i u saradnji sa drugim subjektima, unaprijedili smo turističku infrastrukturu izgradnj om i postavlj anj em novog odmorišnog mobilijara, obilježavanj em broj nih staza, postavlj anj em smjerokaza i info tabli, izgradnjom objekata za Službu zaštite, novih ulaznih punktova sa suvenirnicama, javnih toaleta. Takođe smo izgradili i pristupne staze za lica sa posebnim potrebama na nekim lokalitetima, gdje je bilo moguće”, istakao je Klica.

Prema njegovim riječima JP NPCG planira za narednu godinu uvođenje turističkih vozića u NP Biogradska gora što će biti,, kako smatra, veoma interesantno posjetiocima ovog Nacionalnog parka.

“Naime, JP NPCG realizuje aktivnosti na rješavanju problema pariranja u NP Biogradska gora u okviru zajedničkog projekta u saradnji sa UNDP, PKCG. Zapravo je riječ o izmještanju parking prostora sa ovog područja. Za godinu dvije, kada kompletno zaživi projekat, parking prostor će biti izmješten na Kraljevo kolo gdje je planirano 15 parking mjesta za mala putnička vozila, 15 parking mjesta za autobuse i 30 parking mjesta za kombi vozila, odakle će turisti organizovano biti prevoženi do Parka sa dva turistička voza naizmjenično”, naglasio je on.

Što se noviteta tiče, prema njegovim riječima, JP NPCG dobija značajnu podršku od Direkcije javnih radova kroz kapitalna ulaganja, prije svega kroz ulaganja u putnu infrastrukturu u cilju bolje dostupnosti destinacije, ali i turističku infrastrukturu nacionalnih parkova.

“Na taj način u skladu sa Master planom za razvoj turizma, Prostornim planovima posebne namjene i našim operativnim planovima i svim državnim i regionalnim strategijama razvoja stremimo podizanju kvaliteta turističkih usluga i diversifikaciji turističkog proizvoda na druge zone i lokalitete koji nijesu valorizovani. Pored dva nacionalna restorana, dva nova turistička vozića, u cilju unapređenja turističke ponude planirani su brojni projekti i aktivnosti, kao što su, između ostalog, rekonstrukcija bivše vojne karaule u NP Prokletije, adaptacija objekta na Kraljevom kolu, te izgradnja parking prostora na ovom lokalitetu. Takođe je predviđen nastavak adaptacije dotrajalih objekata u Parkovima, kao i unapređenje postavki suvenirnica u kome su izloženi tradicionlani lokalni ručno rađeni proizvodi mještana sa prostora parkova”, zaključio je Klica.

Podijeli: