Skulpture na otvorenom oplemenjuju svijet Nacionalnih parkova Crne Gore

U Nacionalnim parkovima Crne Gore postavljene su tri skulpture od prirodnih materijala, koje predstavljaju karakteristične životinjske vrste zaštićenih područja Lovćena, Biogradske gore i Durmitora.

Drvena skulptura divokoze, koja krasi lokalitet nadomak Crnog jezera, postavljena je prošle godine povodom obilježavanja Evropskog dana parkova.

„Kroz umjetnički izraz i formu skulpture divokoze, željeli smo ukazati na iskonsku vezu između umjetnosti i prirode koja će se koristiti kao dopuna postojećim elementima prezentacije, promocije i edukacije u NPCG. Vrijednost i jedinstvenost ovog proizvoda koji odražava imidž NP, ogleda se u poštovanju tradicionalnih modela, očuvanju kulturnog pejzaža zaštićenog područja i njegove cjelovitosti i autentičnosti“- kazala je Snežana Vukotić, etnolog i rukovodilac Kreativnog odjeljenja u JPNPCG za portal #ShareMontenegro.

Ona podsjeća da ova aktivnost predstavlja nastavak ranije započetog projekta „Skulpture parkova“ koji je realizovan pod okriljem inicijative „Dani evropske baštine 2018. godine“ sa temom „Umjetnost dijeljanja“. Preduslov izrade skulptura životinja, koje predstavljaju identitet u prirodnom i kulturološkom smislu, su esencijalne vještine ljudi sa prostora Parka.

U NP Biogradska gora izrađena je kamena skulptura mrkog medvjeda u prirodnoj veličini, a u NP Lovćen skulpture vukova u drvetu na staroj zakorjenjenoj bukvi. Skulpture su umjetnički radovi akademskog vajara iz Mojkovca, Ljubodraga Mrdovića.

„U kamenu su upisani tragovi čovjekovog postojanja, bio je prvo ljudsko stanište, koristio se kao oruđe i oružje, svjedok je trajanja… U narodnim vjerovanjima tumači se kao temelj, oslonac, suština, u njemu je utelovljenje duhovne snage, zbog čega je često i predmet kulta. Sve ovo su razlozi da odaberem kamen kao materijal za skulpturu medvjeda. A zašto baš medvjed? Jedan od razloga je i priča o medvjedu kroz projekat “Posmatranje medvjeda”, gdje je zabilježena posjeta mrkog medvjeda koji je čipovan, što mi je dalo ideju da ga ovjekovječim u kamenu, a drugi je asocijacija na najmlađe posjetioce za koje je medvjed oličenje nečeg milog i dragog iz djetinjstva” – kazala je Vukotić.

Možemo samo da pretpostavimo sa koliko se teškoća susreo vajar Ljubodrag Mrdović, razbijajući kamen, klešući i oblikujući, kako bi na kraju oplemenio ovaj prostor. Kameni medvjed, čuvar NP Biogradska gora, sada čeka prve posjetioce.

“Nadam se da će za vas, kao i za mene, biti prijatno iznenađenje kad se sretnete sa kamenim medvjedom šetajući stazom oko Biogradskog jezera“ – poručuje Snežana Vukotić čitaocima portala #ShareMontenegro.

Ništa manje atraktivne nisu ni skulpture drvenih vukova postavljene u NP Lovćen.

Vukotić podsjeća da je drveće za naše pretke bilo tajna zbog načina na koji raste, sa energijom i duhovnošću koja ga nastanjuje.

“Stabla bukve inspirisala su nas da njihov nevidljivi, skriveni i zaboravljeni kontekst pokušamo učiniti vidljivim kroz skulpturu vukova. Ova transformacija se odigrava pred očima posjetilaca, jer svaka umjetnost je posmatranje. Ostavljamo vas da se prepustite umjetnosti posmatranja i da uživate u njoj, jer smo mi upravo i željeli da ovim činom umjetnost podijelimo sa vama“ – kazala je Vukotić.

Skulpture na otvorenom oplemenjuju svijet Nacionalnih parkova Crne Gore, zato iskoristite lijepo vrijeme pred nama i uživajte u umjetnosti koja priča priču.

„U Naconalnim parkovima Crne Gore se trudimo i ulažemo napore da edukujemo, naročito najmlađe, o značaju prirodnog i kulturnog nasljeđa kako bi njihove vrijednosti sačuvali za sljedeće generacije. I dalje ćemo biti na istom putu da omogućimo sredstva da i ostala dva parka dobiju svoju skulpturu i dovršimo našu priču o skulpturama na otvorenom u nacionalnim parkovima,“ zaključila je Snežana Vukotić.

Podijeli: