Sasvim drugačija avantura: Doživite Crnu Goru iz kajak perspektive!

Još kao mali, uz svoje roditelje zavolio je prirodu. Kasnije, kroz outdoor spotove i aktivnosti ta ljubav je postala sve veća i danas je to njegov način života. Ovo je priča o Slavenu Raspopoviću, instruktoru kajaka i pravom zaljubljeniku u ljepote Crne Gore.

Iako se bavi raznim sportovima, danas predstavljamo njegovu kajak priču i KAYAKTIVE Montenegro tim koji vodi.

Jedan od prvih hobija Slavenu je bio sportski ribolov, a baš ta ljubav prema vodi je bila presudna da se oproba u kajaku i odmah zatim učlani u kajakaški klub. Ali tu se nije zaustavio.

Foto: sharemontenegro

„Pored kajakaštva i aktivnosti u klubu, imao sam želju da bolje obiđem i istražim Crnu Goru tako da su se vremenom te aktivnosti dopunjavale od biciklizma i planirarenja, sportskog penjanja, pa do paraglajdinga. Uopšteno, sve aktivnosti koji podrazumijevanju boravak u prirodi, neke od njih se svrstavaju u ekstremne sportove, ali ja bih rekao da je to stvar ličnog pristupa, jer na nama je koliko ćemo tu aktivnost učiniti opasnom odnosno bezbjednom“, objašnjava Slaven.

Već duže od 10 godina aktivno je uključen u kajakaštvo, što kroz nekadašnji kajakaški klub “Morača” kao takmičar na domaćim i regionalnim prvenstvima, pa do zvanja učitelja kajaka i kanua na divljim vodama koje je stekao u Sloveniji.

 

„Koristio sam svaku mogućnost dodatnog usavršavanja, pa tako mimo diplome instruktora kajaka, izvdojio bih “Safety kayaker” od IRF-a, odnosno bezbjedonosni kajakaš po pravilima Internacionalne rafting federacije i certifikat WRT PRO (Whitewater Rescue Tehnician – Professional) spasilaštva na divljim vodama od strane “Rescue 3” jedne  od vodećih institucija za obuke spašavanja u svijetu“, navodi naš sagovornik.

Nakon ovolikog iskustva i usavršavanja, logično je bilo da baš on promoviše ovu vrstu aktivnog sporta u Crnoj Gori.

 

„Kajak kao sport i vrsta aktivnosti u prirodi je posljednjih godina sve popularniji i sve više raste zainteresovanost kako kod mlađih generacija tako i starijih, a posebno kod roditelja sa djecom. Nažalost, iako je olimpijski sport, kajakaštvo u Crnoj Gori još uvijek je nedovoljno razvijeno, što predstavlja jedan od razlog za pokretanje priče – KAYAKTIVE Montenegro. Kao instruktor kajaka i višegodišnji kajakaški vodič, javila se želja za osnivanjem sopstvene ideje pod nazivom KAYAKTIVE, koja ima za cilj popularizaciju kajak sporta i outdoor aktivnosti kroz organizovanje kajak tura širom Crne Gore“, objašnjava Slaven.

Pored organizovanih kajak tura on sa svojim timom organizuje i edukativne radionice i ekološke akcije kako bi se podigla svijest i skrenula pažnja na očuvanje naših rijeka, obala i uopšte vodenih tokova koji predstavljaju pravo bogatstvo naše zemlje.

 

Mi smo Slavena pitali koje predjele bi posebno izdvojio za kajak avanture.

„Imajući u vidu reljef i vodeni potencijal, bogatstvo je da na malom prostoru u kratkom vremenskom razmaku možemo veslati različite tipove voda – od divljih valova rijeke Tare do mirnih jezera i mora. Crna Gora predstavlja jednu od najatraktivnijih kajakaških destinacija regiona i Evrope. Svaka rijeka i jezero ima svoje draži i posebnosti.

 

Jedna od najatraktivnijih destinacija za kajaking je zasigurno Skadarsko jezero. Kao najveće jezero Balkanskog poluostrva, zbog svoje veličine i raznolikosti, pruža brojne mogućnosti organizovanih kajak tura, a posebno za ljubitelje posmatranja ptica. To je stanište za čak 281 vrste ptica od kojih su neke vrlo rijetke, zbog čega je upisano na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

Od onih manje poznatih, rekao bih skrivenih dragulja naše zemlje, izdvojio bih rijeku Komarnicu, teže pristupačnu, ali nestvarno lijepu sa netaknutom prirodom. Jedna od rijetkih gdje čovjek nije ostavio traga, a nadam se da će tako i ostati“, navodi Slaven.

Kajaking i za početnike i za iskusne

Ukoliko se pitate da li u kajak avanturu mogu krenuti i oni koji to nikad nisu iskusili, Slaven organizuje ture i za početnike, i za one iskusnije.

„Za početnike smo pripremili veliki izbor tura na mirnim vodama tj. jezerima i ravničarskim rijekama. Ture su prilagođene kako početnicima, tako i onima nešto iskusnijim. Najviše opcija nudi Skadarsko jezero, ali i kajak ture rijekama Zetom i Maticom su idealne za početnike jer ne zahtijevaju predznanje u kajaku. Takođe, nalaze se samo na 15-ak minuta vožnje od Glavnog grada što predstavlja ogromnu prednost i mogućnost da se organizuju i poludnevne ture posebno u ljetnjem periodu godine. Pravo osvježenje. Pred početak svake ture goste upoznamo sa detaljima, prolazimo kratku obuku i bezbjednosna pravila na vodi što je sasvim dovoljno da se bilo koji početnik sa nama zaputi u kajak avanturu.

Za iskusnije kajakaše i one koji se žele oprobati na brzim vodama tu su Morača, Cijevna i Tara. Cilj nam je da naši gosti upoznaju Crnu Goru iz drugačije perspektive, potrudili smo se da u ponudi imamo što veći broj tura od jednodnevnih i višednevnih tura morem, Skadarskim i Pivskim jezerom, ali i onih manje poznatih kao što su rijeke Ljuča i meandri Ćehotine.Posebno pripremamo i višednevne ekspedicije koje će obuhvatiti sve vrste voda, od sjevera do juga“, objašnjava naš iskusni sagovornik.

 

Slaven kaže da su, zasad, više strani turisti zainteresovani za kajak avanture.

„Kao i uvijek stranci su više zainteresovani i nerijetko bolje upoznati od nas koja prirodna bogatsva Crna Gora ima da ponudi. Vrlo često dešava se da na kajak turama ima više stranaca nego domaćih gostiju, ali se nadamo da ćemo upravo sa KAYAKTIVE pričom to promijeniti“,  kaže Slaven.

Proljeće je stiglo, i topliji dani sa njim. Kada je idealno vrijeme za ovu vrstu aktivne rekreacije?

„Uz adekvatnu opremu kajaking je moguće upražnjavati tokom cijele godine. Međutim, najčešće, aktivnosti vezujemo za ljetnju turističku sezonu, u zavisnosti od vremenskih uslova, temperature i vodostaja počevši od aprila ili maja pa sve do oktobra.

 

Osim veslačkog dijela pauze se koriste za obilaske kulturno istorijskih znamenitosti i za kupanje na nekoj od plaža ili i na otvorenoj vodi jer kajaci koje koristimo su tipa “sit on top” što znači da su nepotopivi, izuzetno stabilni i pružaju mogućnost lakog ulaska u kajak i iz dublje vode. S toga uglavnom biramo lijepe dane kako bi kajak tura bila prava avantura za pamćenje sa mnogo sadržaja i uživanja“, kaže naš sagovornik.

 

Na vrijeme isplanirajte svoju prvu kajak avanturu. Do tada, obavezno zapratite Instragam stranicu @kayaktive_montenegro gdje se blagovremeno najavljuju ture i aktivnosti koje slijede i svi detalji koji su vam neophodni.

Doživite Crnu Goru iz kajak perspektive!

Podijeli: