Rijeka Zeta proglašena Parkom prirode

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila rijeku Zetu Parkom prirode.

„Odluka o proglašenju Parka prirode „Rijeka Zeta“ doprinijeće daljem očuvanju rijeke Zete kroz efikasno sprovođenje adekvatnih mjera zaštite i očuvanja bioloških resursa i unapređivanja biološke raznovrsnosti, uz konstantno podizanje ekološke svijesti građana“, poručila je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović na konferenciji za štampu, nakon današnje sjednice Vlade.

Foto: Mapio

Kako je saopštila, ova odluka podrazumijeva i formiranje upravljačkog tijela koje će, između ostalog, predlagati i sprovoditi Plan upravljanja i obezbijediti sprovođenje mjera zaštite.

Na taj način će se, kako je navela Vojinović, vrlo uspješno čuvati ovaj prostor i iz njega stvoriti nove vrijednosti, te osigurati održivi razvoj zaštićenog područja doline rijeke Zete.

Finansijska sredstva za upravljanje Parkom prirode zajednički će obezbjeđivati budžet države, budžeti jedinica lokalnih samouprava i ostali izvori u skladu sa zakonom.

„Pitanju očuvanja ovog izuzetno vrijednog prostora Opština Danilovgrad, Glavni grad Podgorica i Vlada Crne Gore pristupili su sa velikom ozbiljnošću. Iz tog razloga, biće nastavljena čvrsta i kvalitetna komunikacija i saradnja po ovom pitanju, uz konstantnu uključenost lokalnog stanovništva i svih ostalih zainteresovanih strana, kako bi se osim zaštite autohtonih staništa i biljnih i životinjskih vrsta omogućio dugoročan održiv razvoj lokalne zajednice, koja je zapravo i očuvala ovo područje za dobrobit budućih generacija i posjetilaca“, istakla je Vojinović.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je ova odluka jasna poruka građana Danilovgrada, Podgorice, kao i Vlade da žele da žive u zdravoj životnoj sredini.

Ona je najavila da će odluka o osnivanju upravljačkog tijela biti donesena na narednoj sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 25. decembar.

Podijeli: