Plava Špilja – neprolazna atrakcija Crne Gore Now reading: Plava Špilja – neprolazna atrakcija Crne Gore

Ako dođete na odmor u Crnu Goru, pa odlučite da upoznate njenu obalu onda morate vidjeti i ono najljepše, a što je malo dalje od oka.

U pitanju je Plava Špilja, koja će vam najbliža biti ukoliko odmarate u Tivtu ili Herceg Novom, odnosno na poluostrvu Luštica.

Ova špilja jedna je od najpoznatijih u ovom dijelu Jadrana, a svojom čudesno plavom ljepotom razlikuje se od svih ostalih pećina na moru.

Nalazi se na poluostrvu Luštica, sa strane otvorenog mora i teritorijalno pripada Herceg Novom. Smještena je između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora.

Zbog čega je tako posebna?

Prije svega zbog neobično kristalne plave boje koja se vidi golim okom, a posebno je zanimljiva kada zaronite. Ovakva boja u okviru špilje nastaje zbog refleksije sunčevih zraka koji se odbijaju po njenim zidovima.

Špilja ima dva otvora – manji sa juga i veći otvor sa jugozapada. Ovdje je dubina mora do pet metara i idealno je mjesto za ronioce, ali i za one koji žele samo kupanje u malo drugačijim uslovima.

Kada je posjetiti?

Prije svega preporuka je da se špilja posjeti tokom ljetnjih dana, kada je toplo i sunčano, kako ne biste imali nepredviđene neprilike na moru.

S obzirom da je ova špilja jedna od najpopularnijih lokacija na crnogorskom primorju, gužve u njoj, i ispred nje su obične velike. Zato, ili poranite rano ujutru da je posjetite ili sačekajte septembarske tople dane.

Prevoz do nje ćete lako naći s obzirom da postoji veliki broj prevoznika koji vode do nje.

Ipak, ukoliko ste vješti na kajaku, špilja je idealna za tu vrstu avanture.

I, naravno, ne zaboravite da sve ovjekovječite fotografijom!

Podijeli: