Nebu pod oblake: Idemo do Abdijinog jezera!

Turistička organizacija Plav, u saradnji sa Opštinom Plav, organizuje turu do jezera najveće nadmorske visine u Crnoj Gori – Abdijinog jezera.

Ovaj zanimljivi pohod planiran je za nedjelju, 28. avgust.

“Tura je srednje teška, nema tehničkih detalja i opasnih mjesta. Dužina staze u jednom smjeru je oko 9km i potrebno je oko 4h i 30min da se savlada. Povratak je istim putem” – kažu iz TO Plav.

Foto: Share Montenegro

Abdijino jezero je smješteno u cirku ispod najvišeg vrha Horolaca –Jupov vrh, na visini od 2.054 mnv, što ga čini jezerom na najvišoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori.

Avantura koja se ne propušta!

Plan ture

Do polazne tačke – mjesta Paljevi se dolazi asfaltnim putem, najprije do sela Bogajiće, a potom dobrim makadamom u dužini od 7km u Paljeve. Moguće je, bez problema, stići malim putničkim autima, napominju iz TO Plav.

Na planinarsku turu kreće se od Zuvdijinog Konaka na Paljevima. Staza vodi kroz smrčevu šumu, preko Konjskog Obora na Krljopin Katun, a potom na najviši vrh Kofiljače (1.825 mnv) sa kojeg se pruža prelijep pogled na Plavsko-Gusinjsku dolinu.

Staza dalje vodi grebenom Hotske strane, a potom od Jezerceta slijedi uspon uz Horolac do njegovog najvišeg vrha – Jupov Vrh na 2.200 mnv. Sa vrha se pruža širok pogled na sve strane, od Hridskog Krša, Tromeđe, Ujkovog Krša, Dobrodolja, Markofce, Kollata, Meme.

Nakon pauze, na vrhu slijedi spuštanje do Abdijinog jezera. Voda jezera je topla u ovo doba godine te je moguće kupanje u njemu.

Foto: BRedžepagić

Kako se prijaviti? 

Prijavite se porukom na Instagram nalogu TO Plav.

Okupljanje je ispred prostorija TO Plav u nedjelju, 28. avgusta od 7:30h. Polazak u 8h. Lanč paketi su obezbijeđeni, kao i prevoz do Paljeva, ukoliko je potreban” – zaključuje se u saopštenju TO Plav.

Vidimo se na vrhu! 🙂

Podijeli: