Nacionalni parkovi otvaraju kapije 1. maja

“U Nacionalnim parkovima Crne Gore broj posjetilaca raste dva puta brže nego što je to na ukupnom nivou u Crnoj Gori. Tokom protekle četiri godine dupliran je broj onih koji su odlučili da borave i uživaju u prirodnim i kulturnim vrijednostima ovih zaštićenih područja, dok je u periodu od 2017. do 2018. ostvaren rast posjeta od 30 odsto. U ovoj godini, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore očekuje obaranje rekorda i broj od pola miliona posjetilaca zainteresovanih za boravak u zaštićenim područjima. Kolika je važnost nacionalnih parkova govori i činjenica da, osim što privlače impresivan broj posjetilaca, direktno doprinose ekonomskom rastu i razvoju najruralnijih područja u kojima se nalaze. Posmatrajući gore navedene brojke i rezultate u prethodnih nekoliko godina, kada je u pitanju unaprijeđenje turističke ponude parkova, mogu reći da je razvoj pet Nacionalnih parkova Crne Gore veoma ohrabrujući,“ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Sigurni da će sezona i posjeta parkovima biti dobra, u cilju pripreme i stvaranja što boljih uslova za kvalitetniju turističku ponudu, realizovali smo niz aktivnosti u svih pet zaštićenih područja.

„Na samom početku turističke sezone pozivamo sve ljubitelje aktivnog odmora i boravka u prirodi da posjete pet zaštićenih područja i Botanički vrt Dulovine. Očekujemo da će se ljetnja turistička sezona odvijati na zadovoljstvo svih nas koji smo učestvovali u njenoj pripremi i svih onih koji će tokom sezone pružiti dodatnu podršku razvoju njenih sadržaja. Zajedničkom saradnjom sa NTO CG i ukupnom turističkom privredom, kao i kontinuiranom saradnjom sa lokalnim zajednicama koje gravitiraju prostorima Parkova, doprinijećemo unaprijeđivanju kvaliteta pružanja usluga,“ zaključio je Klica.

Posjetioci NP Skadarsko jezero imaju priliku da u vožnji najvećim slatkovodnim jezerom Balkana uživaju u prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog zaštićenog područja. NP Durmitor je otvoren za posjetioce tokom gotovo čitave godine. Turistička ponuda je raznovrsna i atraktivna, posebno za ljubitelje aktivnog odmora koji vole pješačenje, planinarenje i biciklizam. Atraktivni turistički vozići koji će od ove sezone upotpuniti turističku ponudu NP Biogradska gora, prevoziće zainteresovane posjetioce od Kraljevog kola do prašume. Od ove sezone, turističku ponudu parka upotpunjuje i Botanički vrt Dulovine u kome se nalazi veliki broj zaštićenih biljaka sjevera Crne Gore. NP Lovćen, iako pod snijegom, takođe 1.maja otvara kapije za posjetioce i poziva sve ljubitelje prirode da se pridržavaju unutrašnjeg reda u parku i ne bacaju otpad na mjesta koja nijesu za to predviđena.

NP Prokletije, foto: Adria Travel

Usponom preko Bogićevice do Tromeđe na 2.366 metara nadmorske visine gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije, 1. maja, započeće turistička sezona u Plavu i NP Prokletije. Toga dana predviđene su različite aktivnosti: planinarenje, skijanje, snowboarding, fotosafari, paraglajding i degustacija sofre sa katuna. Za sve informacije, možete kontaktirati TO Plav i NP Prokletije.

Podsjećamo da Nacionalni parkovi Crne Gore obuhvataju 7,7% državne teritorije i da su karakteristični po svojim prirodnim, ekološkim i drugim vrijednostima i da svaki na svoj način privlači različite ciljne grupe, zaključuje se u saopštenju JP “Nacionalni parkovi Crne Gore”.

Podijeli: