Nacionalni park Biogradska Gora

Između rijeka Lima i Tare, u središnjem dijelu Bjelasice, nalazi se nacionalni park Biogradska Gora, i u okviru njega jedna od tri posljednje evropske prašume.

Nacionalni park Biogradska Gora

Ovaj basen je zaštićen od 1878. godine, kada je postao takozvani Kraljev zabran – poklon tadašnjem kralju Nikoli. I tada je postojala svijest o neophodnosti čuvanja Biogradske Gore za budućnost.

Zaista, ona je ostala gotovo netaknuta – svijetao primjer ideje Crne Gore kao ekološke države. Glacijalni oblici reljefa – visoki planinski vrhovi i glečeri prave divan kontrast sa jezerima i livadama. Iako su ti vrhovi visoki i preko 2000 m (najviši je vrh Crna Glava – 2139 m nadmorske visine) i pojedine vrste drveća u prašumi visoke 40-50 metara, predio izgleda veoma pitomo.

U Parku postoje 26 odvojenih zajednica biljaka, sa oko 2.000 biljnih vrsta, među kojima je 20% endema Balkanskog poluostrva i oko 90 vrsta drveća. Raznovrstan je i životinjski svijet sa 200 vrsta ptica, 80 vrsta leptira, 350 vrsta insekata i tipičnim sisarima (vuk, medvjed, lisica, srna, vjeverica, puh). Brojni su arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, nekropole, a posebno je karakteristično narodno graditeljstvo (katuni, savardaci, brvnare, vodenice).

Nacionalni park Biogradska Gora

U samom srcu prašume, na 1094 m nadmorske visine, nalazi se Biogradsko jezero. Neponovljivu plavo-zelenu boju daje mu gusta šuma koja se u njemu ogleda, sa svojih 86 vrsta dendroflore, od kojih su mnoge zaštićene (u nacionalnom parku Biogradska Gora se, inace, nastanjuje 20% endema Balkanskog poluostrva).

Jezera koja krase nacionalni park su:

  • Biogradsko jezro
  • Pešića jezero
  • Ursulovačka jezera (Veliko i Malo)
  • Šiška jezera (Veliko i Malo)

Najveće i najljepše jezero je Biogradsko. Jezero se nalazi na 1.094 mnv. u središnjem dijelu Biogradske gore, na mjestu gdje se lednički valov zaustavio u dalekoj prošlosti, otopio i stvorio vodenu površinu.

Ljubitelji prirode stvarno mogu uživati u šetnjama šumama smrče, jele, bukve, brijesta, hrasta ili lipa, a ornitolozi i ljubitelji ptica-u posmatranju leta orla ili jastreba. Od krupnije divljaci, česti su jeleni, divokoze, medvjedi i vukovi. Ovdje se može vidjeti cak 80 vrsta leptirova – 40% ukupnog broja vrsta u Crnoj Gori.

Etnološki trezor

Biogradska Gora nije samo prirodno remek-djelo, nego i pravi etnološki trezor. Na obodima prašume, u katunima i selima, mogu se zapaziti kolibe, vodenice, savardaci – autohtona, narodna arhitektura, kao i arheološka nalazišta. I toponimi (Sjerogoste, Kraljevo Oko, Ganovaca itd) svjedoce o dugoj istoriji ovog kraja, ali i njegovoj nepromjenljivosti kroz vrijeme. Zaista, na Biogradskoj Gori istorijsko vrijeme kao da ne postoji, ali zato postoji ono ciklicno, koje se može pratiti po neopisivim igrama i promjenama boja šume, ili po oživljavanju i ponovnom zamiranju katuna tokom godine.

Na obodu ovog nacionalnog parka nalazi se manastir Moraca (XIII vijek) sa veoma lijepim i znacajnim freskama iz XIII, XVI i XVIII vijeka i najznacajnijim (kod nas) ikonama iz XVII vijeka.

Obilazak Biogradske gore može se početi baš odatle. Osim toga, za vece grupe turista organizovani su izleti kroz šumske ekosisteme do Biogradskog jezera (Kolašin – Kraljevo Kolo – Biogradsko jezero) uz, po želji, veslanje u drvenim camcima. Takode, moguce je doci ski liftom do jednog od vrhova Bjelasice, odakle se pruža velicanstven pogled na cijeli nacionalni park (to je ruta Kolašin-Mušovica rijeka – Ski centar Jezerine.

Za manje grupe turista koji koriste terenska vozila organizuje se obilazak parka iz pravca Dolovi Lalevica – Bjelasicka Kosa – Zekova Glava – Vranjak – Jezerine – Kolašin, ili obratno. Do najviših kota i jezera (Crna Glava, Zekova glava Troglava, Pešica jezero, Siško jezero, Ursulovacka jezera) može se stici markiranim stazama. Na određenim mjestima je moguce kampovati.

Novitet u turističkoj ponudi

Novitet u turističkoj ponudi ovog parka predstavlja “Posmatranje medvjeda”, koju Nacionalni parkovi Crne Gore realizuju u saradnji sa Parkovima Dinarida.

U sklopu ovog projekta napravljena je marketing strategija posmatranja medvjeda u okviru koje su nadzornici parka prošli specijalne obuke za vodiče.

Takođe, projektom u tekućoj godini biće izgrađene platforme sa kojih će posjetioci moći da posmatraju medvjede, kao i formiranje Centra za posjetioce i suvenirnice koje će se nalaziti u sklopu Upravne zgrade NP Biogradska Gora u Kolašinu.

Otvaranjem Centra za posjetioce i suvenirnice u Kolašinu, u kojoj će lokalni proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode i rukotvorine.

Takođe, ono što je veoma značajno za nacionalni park Biogradska gora jeste što je od 2019. godine turistička ponuda obogaćena i sa dva turistička voza, koja će saobraćati od ulaza Kraljevo kolo do Biogradskog jezera.

Vagoni oba voza su otvoreni, a jedan od njih ima i rampu za osobe sa invaliditetom. Vozovi će biti opremljeni i audio opremom, što će omogućiti posjetiocima upoznavanje sa prirodnim i kulturnim vrijednostima parka i njegovoj turističkoj ponudi tokom vožnje.

Izdvajamo za vas:

Nacionalni Parkovi Crne Gore

Podijeli: