Na dva točka do skrivenih Stabanskih jezera

Iskren da budem, do prije pola godine nisam ni čuo za Stabanska jezera (o Mratinjskim da ne govorim, ali o tome u narednom tekstu). A mislio sam da dobro poznajem jezerca po Crnoj Gori. Zahvaljujući iskačućem oglasu Parka prirode Piva, otvorio se plan za novu turu. Dakle, prvi dan je plan bio da se vozi od Plužina ka Stabanskim jezerima pa dokle mognemo na dva točka. Kad više ne bude moguće biciklom, nastavljamo pješke.

Foto: ShareMontenegro

Tura počinje iz grada, uz zapadni rukavac Pivskog jezera, regionalnim putem koji vodi za Gacko. Posle par kilometara nailazi se na dobar vidikovac, sa klupama i lijepim pogledom na jezero.

Odavde, nastavlja se dalje oko jednog od rukavaca jezera, jer je potrebno preći na drugu stranu, i nastaviti ka rijeci i kampu Vrbnica. Teren je blago talasast, asfalt širok i prijateljski nastrojen prema biciklistima tih prvih 10-12 km. Od kampa Vrbnica, prvo se skreće (odnosno treba se držati glavnog puta) u lakat krivini udesno jer put koji vodi lijevo ide do sela Aprcovići i Goransko, a nedugo zatim je nova lakat krivina u kojoj se skreće lijevo ka jezerima. Ovdje je postavljena jedna poprilično blesava tabla koja kaže da do jezera ima 22,5 km što naravno nije tačno. Izgleda da je neko tablu koja je namijenjena za postavljanje negdje u Plužinama zakucao na pogrešnom mjestu.

 

Od ove tačke, tura iz lagane rekreativne prelazi u nešto ozbiljniji napor, ali uspon nije predug pa ne predstavlja problem. Put nema serpentina, penje se pravolinijski i presvučen je poprilično debelim slojem asfalta. Na mapama ne postoji put do samog jezera i ne znamo do koje tačke ćemo moći da vozimo. U selu Stabna se dopunja voda i tu dobijamo instrukcije za nastavak puta. Na 13.8 km po ovoj nacrtanoj ruti, skrećemo desno jer put pravo nastavlja ka Bosni i Hercegovini. Odavde i uspon pojačava, ali samo narednih 500m koliko traje i asfalt. Tu se nalazi naplatna kućica i rampa PP Piva. Ulaznica je 1 euro, s tim što smo mi bili na dan praznika tako da nam je zadovoljstvo prolaska bilo gratis.

Foto: ShareMontenegro

Makadam je sasvim solidan, prolazi pored kuća, pa kroz šumu i onda kreće da se penje sa 5-6 serpentina. Planinarska staza do jezera je označena i u jednom momentu nastavlja prečicom kroz šumu, ali mi biciklima se držimo makadamskog puta koji je poprilično naporan, sa agresivnim usponom.

 

Nailazi se na veliki odron koji je skoro blokirao put, preko kojeg bicikla treba prenijeti ručno i tu je kraj makadamskog puta. Odavde slijedi najljepši dio (ne mislim na zmiju, a svakako nije otrovna).

 

Šumska staza, prohodna za dva točka, nas vodi pravo ka malom jezeru. Iz šume se izlazi na livadu, pa uskom stazicom koja je potpuno bezopasna nastavljamo do idućeg šumarka i tako na smjenu par puta, nekih 1,5 km do Malog Stabanskog jezera. Još bolji je bio spust ovuda u povratku. Malo jezero se ukazuje posle izlaska iz šume i zaista je lijep prizor. Uglavljeno između brda, šume i kamenja sa svih strana, pravo planinsko jezero. S obzirom da je jezero ledničkog porijekla, ima standardan problem pošto ga ševar i trava napadaju sa svih strana, te dijeli sudbinu na desetine ledničkih jezera u Crnoj Gori koja se polako smanjuju.

 

Upravo tu kod Malog jezera ostavljamo bicikla u šumi i nastavljamo dalje planinarskom stazom ka velikom jezeru. Nismo očekivali da ćemo doći čak do prvog jezera na dva točka, tako da je poslednji kilometar pao dosta lagano. Staza ide uz brdo, kroz šumu i tik prije izlaska na brdašce ispod kojeg je Veliko jezero, sa lijeve strane, nekih 30 m niže smo vidjeli potočić. Tu sipamo vodu, koja je, pretpostavljali smo, veza Velikog i Malog jezera. Međutim, s obzirom da ponire, pa ponovo izlazi, računali smo da je voda zdrava za piće. Kasnije smo vidjeli da odmah pored velikog jezera postoji izvor odakle vjerovatno ovaj potočić i dolazi. Veliko jezero je duplo veće od manjeg i okruženo je šumom tik uz veći dio obale. Sa prilazne strane postoji par klupa. Staza oko jezera ne postoji, mada smo se nekako provukli kroz grane i uhvatili krug.

 

Na kraju, statistika ove prelijepe ture: 19.2 km +812 m/-218 m (u jednom smjeru), od kojih je prvih 14,3 km asfalt, zatim 4 km makadam i staza kombinovano a poslednji kilometar od malog do velikog jezera se prelazi pješke. Ovo su podaci sa iscrtane rute aplikacijom, u praksi to uvijek bude nekih 10-15% više.

Podijeli: