Moramo graditi nova kupališta

Crnogorske plaže, iako prepoznatljiv brend, ograničen su resurs, pa će u narednom periodu biti potrebno graditi nova kupališta, poručio je direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić.

Jelušić je za TVCG saopštio da naše plaže postaju prepoznatljiv brend turističke ponude i mogu se mjeriti sa bilo kojim plažama na ovom dijelu Jadrana.

“Tamo gdje postoji jasna planska dokumentacija izgrađeno je oko 20 novih kupališta, a to će biti jedna od naših prioritetnih aktivnosti u narednom periodu”, kazao je Jelušić za Televiziju Crne Gore.

On je naveo da je JP Morsko dobro uglavnom zadovoljno saradnjom sa zakupcima plaža, koji redovno izmiruju obaveze. Jelušić je saopštio i da je zbog nepoštovanja potpisanog, raskinuto 15-ak ugovora o zakupu plaža u posljednjih 20 dana.

“Riječ je o vrlo malom broju zakupaca koji ne poštuju ugovore”, kazao je Jelušić.

On je podsjetio i da su prihodi od zakupa plaža u ovoj godini projektovani na oko sedam miliona eura, a od toga kako i zakon predviđa, polovina ide u budžet lokalnih samouprava.

Jelušić je podsjetio da građani iz godine u godinu imaju iste primjedbe, te da se većina odnosi na nepoštovanje propisa o pokrivenosti plaža mobilijarom od 50 odsto.

Jelušić je podsjetio da je urađena i Strategija održivog upravljanja plažama, pa će za narednu sezonu uraditi i novi pravilnik u kojem će biti navedeno 11 vrsta plaža.

“Nadamo se da ćemo na taj način smanjiti dio primjedbi koje smo imali”, kazao je Jelušić.

Jelušić je saopštio i da najveći dio zakupaca redovno ispunjavao svoje obaveze, posebno kada je riječ o bezbjednosti kupača. Podsjeća i da na našim plažama o bezbjednosti brine oko 500 spasilaca.

Pored toga, kako navodi Jelušić, analize Instituta za biologiju mora su ove godine pokazale i da je voda na 98 odsto plaža odličnog kvaliteta.

Podijeli: