Kratka priča o misterioznom Onogoštu

Da li ste znali da je Nikšić prvi grad u Crnoj Gori koji je imao sopstveni urbanistički plan? Dobio ga je zahvaljujući inženjeru Josipu Sladeu, koji je plan napravio po naredbi crnogorskog kralja, Nikole I.

Međutim, danas pričamo o mjestu odakle je Nikšić krenuo da se razvija – tvrđavi Onogošt, odnosno popularnom Bedemu.

Engleski arheolog Artur Evans je 1887. obišao Nikšić i na osnovu konstrukcije zidova i opšteg plana utvrđenja, koji je bio u obliku četvorougaonika sa kulama na uglovima i u sredini bedema, što je karakteristika rimskih utvrđenja, došao do zaključka da je stari grad Onogošt podignut u III i IV vijeku i da su ga sagradili Rimljani.

Međutim, nije dovoljno istražen, uprkos određenim arheološkim istraživanjima. Njegova istorija ostala je nepoznanica, što strance posebno privlači. Onogošt i danas živi, zahvaljujući brojnim kulturnim manifestacijama i nadaleko poznatom Bedem festu. Petar Šundić, organizator festivala, sa posebnim nadahnućem priča o mističnom zdanju koje krije bogatu istoriju.

Zna se da su ovuda prolazili karavanski putevi, pa se kontekst Onogošta povezuje se starim gradovima Trebinje, Dubrovnik i Kanli kule u Herceg Novom… Bio je i vojno utvrđenje sa ciljem da spriječi osvajanje ovih prostora.

Na najvišoj tački bedema se dogodila smrt popa Mila Jovovića, a Petar podsjeća na istoimenu epsku pjesmu koju je Rambo Amadeus izrecitovao pred oduševljenom publikom upravo ovdje.

Zamislite samo kako se odvijao život unutar ovih zidina. Gradilo se kamen po kamen, specifičnim tehnikama, a sve što je stvoreno ima svoj smisao – počev od komunalnog sistema, kišnice koja se skuplja i kanala koji su specifični. Sve je povezano u jednu funkcionalnu cjelinu.

Bedem je svoj značaj kao grada izgubio 1877, kada je Nikšić oslobođen od Turaka. Ne smijemo dozvoliti da njegova vrijednost padne u zaborav.

“Upoznajte svoju državu. Čuvajte sve što nam je priroda dala, a istorija ispisala. I čuvajte jedni druge. Čuvajte i prirodu” – poručuju iz Nacionalnih parkova Crne Gore, a kompletnu emisiju koju su, u saradnji sa RTCG, snimili o tvrđavi Onogošt u sklopu serijala “Priroda je moj dom”, možete pogledati OVDJE.

 

Podijeli: