Da li ste znali legendu o nastanku Nijagarinih vodopada?

Posjetioci najpopularnijeg podgoričkog izletišta na Cijevni obično uživaju u slikama samog vodopada i vode, ali kako je presušila rijeka u tom dijelu, imate mogućnost da vidite kako izgledaju Nijagarini vodopadi.

Vodopadi oduzimaju dah mnogima i kada presuše i kada su nabujali vodom, a sigurno nijeste znali i legendu koja se vezuje za njihov nastanak.

Vodopadi su zidani su prije nekih 150 godina s namjerom da se pokrene vodenica za mljevenje žita. Dva puta su zidani i oba puta ih je rijeka razbila. Prema legendi, došla je jedna baba koja je kazala da između svakog kamena treba da se stavi ovčja vuna.

Kako to uradiše, zid se održao evo preko 150 godina!

Nijagarini vodopadi su početkom avgusta ostali bez vode uslijed velikih suša i visokih temperatura koje su zahvatile glavni grad.

Nijagara, po pravilu svakog ljeta, krajem jula ili početkom avgusta, u zavisnosti od toga da li ima kiša, u potpunosti ostaje bez vode. Tako je i ove godine, iako je do presušenja, za razliku od prethodnih godina, došlo nešto kasnije.

Kanjon Cijevne, koji vodi do vodopada Nijagara, jedan je od najvećih botaničkih lokaliteta u Evropi, a duž rijeke su brojne lijepe pjeskovite plaže i virovi.

Ljubiteljima splavarenja, kanua, kajakaštva, alpinizma i sportskog ribolova, ovaj kanjon pruža brojne mogućnosti.

Vodopad je udaljen četiri kilometra od centra Podgorice. Ovo turističko mjesto godišnje posjeti po nekoliko hiljada ljudi.

Vremenom je postao omiljeno mjesto za odmor, kako Podgoričana, tako i brojnih turista. U okolini vodopada nalazi se nekoliko plaža, restoran, kao i mnogobrojna mjesta za odmor.

Podijeli: