CG u turizmu bilježi istorijske rezultate

Do kraja trećeg kvartala Crna Gora je od turizma prihodovala skoro 970 miliona eura, što je već za skoro 100 miliona bolji rezultat nego u 2016. i veoma jasan indikator da ćemo ove godine dostići magičnu cifru od milijardu eura prihoda, saopštio je ministar održivog razvoj i turizma Pavle Radulović.

On je, ocjenjujući rezultate rada od početka mandata Vlade, kazao je da je izuzetno zadovoljan postignutim u oblasti planiranja prostora i zaštite životne sredine, a da su u turizmu postignuti istorijski rezultati.

„Crnu Goru je u prvih 10 mjeseci ove godine posjetilo više od 2,1 miliona turista, što je preko 100.000 više nego čitave 2017. i za preko 300.000 više nego čitave 2016. godine“, izjavio je Radulović na prezentaciji rezultata MORT-a, koja je održana 14. decembra na Žabljaku.

Od početka godine do kraja oktobra, kako je rekao, ostvareno je više od 12,5 miliona noćenja, što je za 550.000 više nego čitave 2017. godine.

Ministar je rekao da je po prvi put u istoriji, u crnogorskim hotelima, boravilo više od milion turista tokom jedne godine.

Radulović je izrazio zadovoljstvo postizanjem cilja da preko 50% kreveta bude u kategoriji 4 i 5 zvjezdica.

„U posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela sa nešto manje od 4000 kreveta. Danas imamo 19 hotela sa 5 zvjezica sa 2.834 kreveta, a poređenja radi, 2016. godine imali smo 9 hotela ove kategorije“, naglasio je Radulović.

Upoređujući dvije godine prije svog dolaska na mjesto ministra sa dvije godine od kako je na čelu MORT-a, Radulović je kazao da je doneseno tri puta više državnih planskih dokumenata za tri put manje vremena.

„Usvajanje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata rezultiralo je većom efikasnošću, unapređenjem sistema i transparentnije i kvalitetnije izrade prostorno-planske dokumentacije“, naglasio je Radulović.

Radulović je istakao da nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata i najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju.

Kao veoma važan projekat, na koji je posebno ponosan, Radulović je istakao realizaciju treće fazu projekta 1000+ koja će rezultirati rješavanjem stambenog pitanja za 400 domaćinstava, uz najpovoljniju kamatu do sada, od 2,99 odsto.

„Na sada istorijski datum za životnu sredinu u Crnoj Gori, 10. decemar 2018. otvorili smo Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, i to u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Pokazali smo da smo uporedo sa ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja“, kazao je Radulović.

Takođe, ministar je naglasio da je Vlada donijela Odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fonda), koji će predstavljati jedan od mehanizama finansiranja programa i projekata u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Podijeli: