Cetinje ima šta da ponudi strancima, ali moze više i bolje

Zaključno sa julom mjesecom imamo 80 hiljada izletnika, što je za nekih 15-ak hiljada više u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da ćemo premašiti cifru od 140 hiljada izletnika koja je bila prošle godine koja je bila rekordna godina“, tvrdi Marko Vujanović iz TO Cetinje

Cetinje je magnet za turiste izletnike.

Grupa ruskih turista je smještena na Luštici kod Tivta, a došli su na jednodnevni izlet.

„Došli smo na Cetinje kako bi vidjeli grad i posjetili muzeje. Već dvije nedjelje smo u Crnoj Gori i prosto svaki naš trenutak je ispunjen, jer je sve tako interesantno. Istorija i arhitektura su nešto sto nas najviše zanima, kao i običaji, koji su na neki način slični našim“, kaže turistknjia iz Rusije.

Da Cetinje vrvi od turista, pokazuju i brojke.

„Zaključno sa julom mjesecom imamo 80 hiljada izletnika, što je za nekih 15-ak hiljada više u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da ćemo premašiti cifru od 140 hiljada izletnika koja je bila prošle godine koja je bila rekordna godina“, tvrdi Marko Vujanović iz TO Cetinje.

Najposjećeniji je Dvor kralja Nikole. A turisti koji dolaze u muzeje, imaju brojna pitanja.

„Naših prvih pet vladara iz dinastije Petrović Njegoš su ujedno i vladike, zanima ih kako je to moglo biti da ne mogu da se žene, da ih nasljeđuju samo sinovci, onda zanima ih zašto baš ta Biljarda, da je to zbog prvog bilijarskog stola, ne samo u Crnoj Gori, nego i na Balkanu, onda kako su Austrijanci radili reljefnu kartu Crne Gore, a najinteresantniji je Dvor kralja Nikole. Najveći broj gostiju u Dvor kralja Nikole dolazi sa kruzera“, kaže Marija Pejović, rukovoditeljka službe za prezentaciju Narodnog muzeja.

Za turiste je tu električni vozić koji je u funkciji od aprila do oktobra.

„Vozimo po cijelom gradu, obilazimo 12 ambasada, cijeli grad obilazimo. Moja koleginica priča kao vodič, ja sam kao vozač. Imamo veću turu tri eura, manja je tura dva eura, za djecu je u pola“, kaže vozač voza, Ljubo Ćosović.

Dobro bi bilo da se turisti na Cetinju duže zadrže, a ne da dolaze samo na nekoliko sati. Ipak, za to su potrebni hoteli.

„Na ovom upravo sada mjestu gdje se nalazimo, na Trgu, u planu je izgradnja, odnosno rekonstrukcija postojećeg objekta u hotelske kapacitete, to je ono što našem gradu treba“, ocjenjuje Vujanović.

Cetinje ima šta da ponudi strancima, ali moze više i bolje

„Mi očekujemo i želimo zapravo da se aktivira Filermosa, dakle da sve oni to mogu da vide, da taj vjerski turizam proradi. Dolaze i ljudi iz okruženja, iz okolnih gradova, koji žele da se rashlade na Cetinju, jer su večeri zaista prijatne“, kaže Žana lekić, profesorka muzičke akademije.

Iz lokalne turističke organizacije za nedjelju 12. avgust, u dvorištu Kraljevskog pozorišta Zetski dom, najavljuju koncert cetinjske grupe Perper. Svirka počinje u 21. sat, a ulaz je besplatan.

Podijeli: