Rekordan broj učesnika na 26. Podgoričkom maratonu

Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan u nedjelju  27. oktobra, do sada je prijavljeno oko hiljadu takmičara iz preko 40 država, saopšteno je na završnoj prezentaciji  ove sportske manifestacije. Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije posebno je istakao značaj ovog događaja.

“U kalendaru sportskih događaja Podgorički maraton je postao brend Glavnog grada i manifestacija kojom se naš Grad jasno pozicionirao na međunarodnoj sportskoj mapi. Podsjetiću vas da je Podgorički maraton uvršten u najviši rang Balkanske, Evropske i Svjetske Atletske Federacije, kao i da će preko hiljadu učesnika ove godine imati priliku da na osnovu rezultata koje ostvare u neđelju zavrijede i pravo učešća na narednim Olimpijskim igrama”, kazao je Vuković.

Maraton svake godine organizaciono napreduje i dobija na popularnosti, istakao je Vuković.

 Cilj nam je da maraton iskoristimo ne samo kao događaj kojim namjeravamo da promovišemo ono što je svetkovima maratona i jedinstvenost te sportske discipline, nego želimo da ga iskoristimo kao priliku da promovišemo zdrave stilove života kako bi na ulice i trgove Podgorice izveli što više ljudi i kako bi taj dan bio istinski praznik u našem gradu, ali i Danilovgradu, Tuzima i Golubovcima”, kazao je gradonačelnik.

On je saopštio da je Podgorica jedan od rijetkih Glavnih gradova u Evropi koji nema atletski stadion i potrebnu infrastrukturu za razvoj talenata u tom sportu.

“Naš Sekretarijat za prostorno planiranje je izdao urbanističko-tehničke uslove na bazi kojih će Atletski Savez izraditi idejno rješenje a onda ćemo mi u daljoj procedure razrađivati taj plan, ja se nadam uz podršku Ministarstva sporta odnosno Vlade Crne Gore. Nije isključeno da ako budemo imali sreće i malo više podrške za nekih dvije ili tri godine Podgorički maraton ili krene, ili se završi na tom objektu”, kazao je Vuković.

Da je sve spremno za predstojeći sportski događaj  istakla je i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević koja je uputila poruku građanima.

“ Moj poziv i podgoričanima, danilovgrađanima, zećanima, i tuzanima da toga dana budemo svi zajedno jer je ovo lijepi događaj na koji smo svi ponosni u Crnoj Gori”, istakla je Kovačević .

Gojko Banjević, predsjednik Atletskog Saveza Crne Gore koji je i organizator manifestacije apelovao je na ljubitelje sporta i zdravih stilova života da u nedjelju na bilo koji način podrže 26. Podgorički maraton.

“Ja bih na neki način pozvao građane da svi izađemo, da svi učestvujemo. Ako ne možemo da trčimo maraton, da pokušamo da trčimo trku zadovoljstva, da dovedemo svoje prijatelje, svoju djecu. Za sve postoji neka aktivnost u kojoj možemo da učestvujemo”, kazao je Banjević, izražavajući zadovoljstvo što se, poslije duže vremena, u dobrom pravcu razvija inicijativa oko izgradnje atletskog stadiona.

Direktor maratona Vladimir Tomović kazao je da je urađeno sve kako bi ova sportska manifestacija protekla u najboljem redu.

“Do sada su prijavljeni takmičari iz 44 države svijeta. Trčaće i rekorderka Olivera Jeftić, koja je do sada pet puta pobijedila u Podgorici i crnogorska rekorderka Slađana Perunović. Poznati mađarski menadžer Zoltan Benedik dovodi ekipu od 12 takmičara. U 54 segmenta organizacije, u njenom opsluživanju od starta do cilja, kao i u pratećim trkama, učestvovaće više od 800 ljudi”, kazao je Tomović.

Na današnjoj završnoj prezentaciji maratona prvi čovjek Glavnog grada i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije dr Ivan Vuković uručio je zahvalnice sponzorima, institucijama i preduzećima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije.

Podijeli: