Crnogorska džiu-džicu selekcija na Svjetskom prvenstvu osvojila devet medalja

Crnogorska džiu-džicu selekcija je niz uspješnih rezultata nastavila na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju. Izabranici Miloša Ašanina su na najvećoj smotri osvojili devet medalja – dvije zlatne, četiri srebrne i tri bronzane.

Zlatna medalja u mastersu, borbama do 94 kilograma pripala je Drašku Trniniću, a zlatni je opet bio i duo miks, Stefan Vukotić – Lidija Caković.

Srebrne medalje zaslužili su u borbama teške kategorije Dejan Vukčević, u duo miksu Vuk Dragutinović – Aleksandra Popović, duo miks klasiku Vukotić – Caković, te ženski duo Biljana Mitrović – Anastasija Petrović.

Bronzani u borbama bio je senior Arso Milić (-85 kg), miks duo klasik Dragutinović – Popović, i Draško Trninić u borbama konkurencije M1.

Upravni odbor JJSCG ne krio oduševljenje postignutim rezultatom.

“U nikada jačoj konkurenciji, od 68 država učesnica Crna Gora je u generalnom poretku bila 10. U duo sistemu dobili smo plaketu za osvojeno treće mjesto. Prezdovoljan sam radom, nastupima i zalaganjem svih repreezentativaca, a zahvalan Ministarstvu sporta, Crnogortskom olimpijskom komitetu i ambasadi Crne Gore u UAE na pomoći – kazao je Ranko Vukotić, predsjednik JJSCG.

Još više razloga za zadovoljstvo imao je selektor Ašanin.

“Selekcija koju sam odveo je dokazala kvalitet, ali dolaze i mlađi koji zaslužuju šansu, tako da bi budžet našeg Saveza morao biti izdašniji. Imamo čak pet takmičara koji su bodovima u prethodne tri godine rangirani u vrhu svjetskih lista i u normi su za Svjetske igre 2021. u Birmingemu u SAD. To su Arso Milić, Vuk Dragutinović, Aleksandra Popović, Stefan Vukotić i Lidija Caković. Da bi u posljednjoj godini kvalifikacija zadržali rejting, potrebno je ispratiti takmičenja u kalendaru i nastaviti sa uspješnim nizom”, objasnio je Ašanin.

Član UO JJSCG Marko Bertanjoli izrazio je nadu da će pomoć državnih struktura biti izdašnija u pomoći selekciji, kako bi što više takmičara izborilo nastup na Svjetskim igrama u Birmingemu.

Jedan od najtrofejnijih crnogorskih takmičara Stefan Vukotić je SP u Abu Dabiju završio sa zlatom i srebrom, ali…

“Osjećam potrebu da se izvinim kolegi Filipu Pešiću, jer sam zbog povrede pršljenova iz saobraćajnog udesa morao odustati od nastupa u muškom duo sistemu sa njim, jer nisam bio u prilici da dostignem formu za tako naporan sistem takmičenja. Tako smo ostali uskraćeni za još medalju, koje tradicionalno osvajamo“, rekao je Stefan Vukotić.

A ono o čemu nisu željeli da pričajnu zvaničnici Saveza, nije se ustručavao da kaže osvajač zlata i bronze u masters kategoriji Draško Trninić.

“Borba za fer-plej ali i neke neshvatljive sudijske odluke su nas koštale plasmana na četvrto mjesto u poretku. Dejan Vukčević, trostruki svjetski prvak je mogao nakon nesportskog udarca u finalu da ostane i leži i prigrabi novo zlato, ali je povrijeđen i sa teškom povredom koljena pokazao nevjerovatan fer-plej, iako ga je to koštalo gubitka borbe za bod i sigurnog zlata. Ne mogu ostati ravnodušan na podatak da je duo Vukotić-Caković u finalu do nekih sudija dobio ocjenu 7,5, jer to je nemoguće za tandem koji se plasira u finale. Milić je takođe oštećen u borbi za finale, ali i sjajni šou duo iz Kotora, Mitrović- Petrović, kojima je stranicu posvetila i Svjetska federacija… Sa druge strane, ja sam kao najstariji pokazao mlađim kolegama da je voljom, željom i i sjajnim radom, koji sam imao u Feniksu sa trenerom Dejanom Vukčevićem, moguće ostvariti cilj“, zaključio je Trninić

Podijeli: