Priča o magnoliji i Tivtu

Čini se da u Boki svaki grad ima svoj cvijet. Herceg Novi mimozu, Kotor kameliju, a Tivat magnoliju. Mnoge ulice, trgovi i fešte nose naziv po cvijeću koje je vremenom postalo simbol gradova u zalivu. A zar ima ljepšeg simbola od mirisnog cvijeta?

Osim što nosi krunu najljepšeg proljećnog cvijeta, nauka kaže da je magnolija prvi cvijet koji je procvjetao na zemlji. Jeste interesantno da se najmlađi grad Boke može pohvaliti sa najviše stabala magnolije – cvijeta koji je najstariji na planeti.

Šta još znamo o magnoliji?

Ime je dobila po Pjeru Magnolu, botaničaru kog je Luj XIV poslao u svijet da prikuplja najljepše biljke za versajski vrt. Tako je ova raskošna biljka stigla u Evropu, tačnije u francuski grad Nant iz Amerike 1740. U Boku su je vjerovatno donijeli pomorci.

Cvjeta u bijeloj, ružičastoj i purpurnoj boji, s prvim danima proljeća. Od 210 vrsta, koliko postoji u svijetu, kod nas se odomaćila magnolia grandiflora, koja dostiže i do 25m visine. Daje mirišljave bijele cvjetove.

Osim redovnog zalivanja, za njeno bujno cvjetanje neophodno je rastojanje od drugih biljaka. Poput mnogih ljepotica, ne voli biti u sijenci.

Ipak, nije je lako uslikati. Fotograf Turističke organizacije Tivta, Miko Đuričić, kaže da mu je za fotografije koje vidite, bilo potrebno nekoliko dana i puno strpljenja. Ipak, uhvatio je trenutak cvjetanja ove nježne, a postojane biljke.

Kažu da magnolija simboliše dostojanstvo i istrajnost, ali i ljubav prema prirodi. Po feng šuiju, magnolija zasađena ispred kuće privlači zadovoljstvo i spokoj, a iza kuće – polako, ali sigurno sticanje bogatstva.

Uostalom, zar cvijet može imati loš predznak?

Zato, zasadite neki cvijet ovog proljeća i uživajte u cvjetanju. I posjetite najmlađi grad Boke koji čuva najstariji cvijet na planeti.

Podijeli: