Zimski kotorski karneval ove godine online i na TVCG

Zimske kotorske karnevalske fešte koje se svake godine održavaju u februaru, zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, biće organizovane kroz dokumentarni zapis koji će se emitovati u nedjelju 14. marta od 15 sati na TVCG, kao i na Jutjub kanalu, Fejsbuk i Instagram profilu Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Na dan Karnevala izaći će humorističko – satirični list Karampana.

“Kutija za tekstove nalazi se na Kamenom kiosku. Iako Kotorani žive za Karneval koji predstavlja ‘bijeg od stvarnosti’ i omogućava da bar za trenutak budemo neko drugi, novonastala situacija dovela je do promjena koje su ranije bile teško zamislive”, navode iz JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Kako dodaju, nisu jedini u takvoj situaciji.

“Ali jedini imamo dugu istoriju karnevala, preko 500 godina. Ostaje nam da se sa nostalgijom prisjećamo dana kada su na javnim mjestima maske najčešće nosili samo zaljubljenici u maškare i kada smo riječ maska povezivali uz radost, igru i zabavu”, poručuju oni.

Ove godine Karneval će se preseliti u virtuelni svijet.

“Ljubav prema maškarama njeguje se od malih nogu, a uz maškaranje i veselo druženje, posebnu radost svim generacijama vjekovima pruža Tradicionalni zimski kotorski karneval”, navode organizatori.

Kako su objasnili manifestacija predstavlja bogatstvo duha i umijeća kako karnevalista ovog kraja, tako i gostiju iz zemlje i inostranstva.

“U njoj učestvuju sve starosne i društvene kategorije stanovništva, grupisane prema svojim interesovanjima, kulturnim i stvaralačkim potrebama i mogućnostima. Kroz filmski zapis prisjetićemo se bogatstva izrade i kolorita originalnih kostima, dječije radosti na maskenbalima, degusatacije lokalnih specijalieta, humora, zabave do zore… Ipak, ni ove godine Krnjo se neće spasiti lomače”, zaključuju organizatori.

Podijeli: