Žabljak bogatiji za međunarodni filmski festival: Uskoro projekcija filmova pored Crnog jezera

Međunarodni filmski festival Green Montenegro biće održan na Žabljaku u Nacionalnom parku Durmitor od 4. do 7. avgusta, najavili su danas organizatori.

Filmovi će, kako je saopšteno, biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, uz veliki broj pratećih programa, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.

Cilj Green Montenegro International Film Fest-a 2018 (GMIFF) je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprjeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži.

Predstavnica GMIFF, Marija Sarap, istakla je značaj festivala koji je ove godine mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time učinio festival međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Predstavnica Razvojnog programa Ujedninjenih nacija, Aleksandra Kiković kazala je na konferenciji za novinare da su muzički i filmski festivali danas mnogo više od dobre zabave, kvalitetne muzike i dobrih filmova, jer njihovo održavanje ostavlja značajne poslJedice na životnu sredinu.

“Naš je cilj da preko fenomena pop kulture dopremo do mladih ljudi u svrhu njihove edukacije, osvještavanja i senzibilizacije, odnosno popularizacije tema zaštite životne sredine”, rekla je Kiković.

Prema njenim riječima, to je savršen ambijent da pošaljete snažne poruke o klimatskim promjenama, važnosti zaštite životne sredine i zdravim stilovima života.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Žabljak, Vanja Krgović Šarović pozdravila je inicijativu da Crna Gora dobije jedan originalni filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju turizma.

„Ovih dana imamo osjetan priliv turista na Žabljaku, i naše je očekivanje da od ovog perioda pa do kraja avgusta Žabljak bude izuzetno dobro posjećen, dok će festival dodatno obogatiti kluturnu ponudu grada, zaključila je Krgović Šarović.

Podijeli: