Uz dobrog dirigenta do velikog napretka

U Crnogorskom simfonijskom orkestru (CSO) energija za radom je očigledna. Uz dobrog dirigenta i kontinuirani rad, CSO ima potencijal da postane jedan od vodećih orkestara u regionu.

Foto: PR Centar

To je saopšteno nakon koncerta CSO, koji je predvodio maestro Srboljub Srba Dinić iz Srbije, jedan od najpriznatijih svjetskih dirigenata našeg doba, koji je internacionalnu karijeru započeo 1995. godine u Bazelu i Bonu.

Pod upravom Dinića, crnogorski simfoničari su na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore izveli kompozicije: „Adađo za gudače“ Semjuela Barbera, „Zalazak Sunca“ italijanskog kompozitora Otorina Respigija i Simfoniju u g-molu, broj 40 koja nosi naziv „Velika“ Volfganga Amadeusa Mocarta. Kao solistkinja na koncertu je nastupila operska pjevačica iz Hrvatske – sopran Marta Hut, koja pored brojnih nastupa u Hrvatskoj aktivno djeluje i u Holandiji.

Dinić je rekao da je jako zadovoljan koncertom, ocjenjujući da se orkestar pokazao u najboljem svijetlu.

„Publika je bila divna, vrlo tiha i pažljiva. Bila je prelijepa atmosfera u prvom i u drugom dijelu, tako da mislim da smo imali jedan jako uspješan koncert“, kazao je Dinić.

Govoreći o repertoaru koncerta, u kojem su djela uglavnom pisana za gudački sastav orkestra, Dinić je istakako da se program više desio slučajno, nego namjerno.

„Htio sam da izvedem „Adađo“ Barbera, koji je pisan za gudače, a potom smo razgovorali o solisti. „Zalazak Sunca“ Respigija je djelo pisano za gudački kvartet, ali smo ga proširili i napravili ga za cijeli orkestar. Nakon toga je uslijedila jedna od najpoznatijih Mocartovih simfonija. Mislim da je program bio raznovrsan i interesantan. Orkestar je trebalo da pokaže tri različita stila i mislim da su u tome uspjeli“, kazao je Dinić.

Govoreći o radu sa CSO, dirigent je rekao da u sastavu ima puno mladih koji su tek završili akademiju.

„Nedostaje im iskustvo, koje im daju starije kolege vrsni muzičari. Mislim da uz kontinuirani rad,ovaj orkestar može da napreduje, jer tu ima puno dobrih muzičara. Smatram da uz dobrog dirigenta, pedagoga, sa kojim bi češće radili mogu da naprave veliki napredak“, rekao je Dinić.

CSO nije jedini orkestar koji nema stalnog šefa-dirigenta

Kazao je da CSO nije jedini orkestar koji nema stalnog šefa-dirigenta, ističući da nije suština imati bilo kakvog šefa-dirigenta.

„Poenta je imati dobrog šefa-dirigenta koji će raditi sa orkestrom i na tome da se prime novi muzičari, da se popune radna mjesta, da se kontinuirano radi unaprijed. Mislim da će ovaj orkestar odgovoriti na to. Nije lako ako jedne sedmice dođe jedan dirigent, pa sledeće drugi“, naveo je Dinić.

Ocijenio je da jedan šef-dirigent mora da ima vrlo jasne ideje kuda ide orkestar i u dogovoru i saradnji sa upravom da se napravi plan za pet ili deset godina.

Dinić smatra da kultura, pogotovo na prostorima na Balkanu, ne smije da zavisi od politike.

„Kultura mora biti potpuno nezavisna, jer kultura je za sve. Vrlo često se to dešava na Balkanu i ovim prostorima. Mislim da ovaj orkestar zaslužuje dobrog šefa-dirigenta. Ima puno mladih dirigenata koji su talentovani i kojima bi možda trebalo pružiti šansu da rade sa orkestrom. Smatram da bi to dovelo do njegovog napretka“, kazao je Dinić.

Solistikinja koncerta Marta Hut je kazala da su utisci nakon koncerta predivni.

„Od orkestra, dirigenta, publike, sve mi se izmiksalo u jedan predivan buket osjećaja. Bez riječi sam. CSO je jedan od orkestara gdje je energija za radom toliko očita. Žele svirati, sarađivati i uživati u muzici“, navela je Hut.

Govoreći o djelu „Zalazak Sunca“ u kojem je kao sopran imala solističku dionicu, Hut je pojasnila da se radi o priči koja ima tužan kraj.

„Radi se o mladom zaljubljenom paru koji želi dočekati izlazak sunca. Međutim, taj mladić neočekivano premine u toku noći i ostavi djevojku samu da dočeka sunce i ispraća ga tako do kraja svog života. Pokušala sam dočarati publici, bar kroz emociju, o čemu bi se moglo raditi o djelu“, kazala je Hut.

Istakla je da je vrlo zadovoljna i zahvalna što je dobila poziv da prvi put nastupa u Crnoj Gori, navodeći da se nada da će opet doći u skorije, a da joj je sledeći koncert u Dubrovniku.

Violinistkinja iz Beograda Katarina Kovačevski, koja je bila koncert majstor na koncertu, kazala je da je prvi put u Podgorici i da sarađuje sa CSO.

„Predivno je bilo sarađivati sa CSO. Svi su tako dragi, pozitivni, puni energije, željni za sviranjem. Mislim da se to osjetilo tokom ovog koncerta na sceni. CSO je jako dobar, ukoliko nastavi ovako da radi, sa dobrim dirigentima, ima veliki potencijal da bude jako dobar orkestar u regionu, a možda i šire“, navela je Kovačevski.

Podijeli: