U Skoplju otvorena izložba Od Medove do Lovćenske Vile

U okviru “Dana crnogorske kulture” u Skoplju je otvorena izložba “Od Medove do Lovćenske vile”. Izložbu su otvorili ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović i gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

Izložbi su prisustvovati predstavnici kancelarije za crnogorsku dijasporu, kao i predstavnici crnogorskih zajednica u Makedoniji.

“U Skoplju smo juče otvorili izložbu “Od Medove do Lovćenske Vile”, kako bi obilježili 105 godina od herojskog čina crnogorskih dobrovoljaca. Iseljenici, otrgnuti od ljutog crnogorskog krša, toliko utisnutog u naš genetski kod, vratili su se da svoju žrtvu polože u odbranu svoje domovine. Sudbina ih je zaustavila nadomak cilja, čineći ih jednim od simbola tragičnog usuda koji će u narednim godinama zadesiti Crnu Goru”, napisala je ambasadorka Petrović na Twitteru.

“Ujedno, ovih dana se navršava 100 godina od smrti crnogorskog kralja Nikole I Petrovića Njegoša, koja je nosila simboliku ponora crnogorske države. Tek 85 godina nakon njegove smrti uspjeli smo da vratimo državu. Ova izložba je i njemu posvećena, našem, crnogorskom kralju”.

“Mir pepelu vašem, što grobnica plava, pod pokrovom vječnim u dubini krije!
Neka vam je hvala i vječita slava
I nek vila vječno vijence vam vije”.

Podijeli: