U Paviljonu Gradske muzike održano Veče Dragoljuba Đuričića

„Lavina“ emocija, poštovanja i divljenja, odjeknula je sinoć Paviljonom Gradske muzike dok su se nizala sjećanja na Dragoljuba Đuričića, umjetnika, Novljanina, bubnjara svjetskog glasa. U njegovom Novom, okupljeni oko još jednog talenta koji je njegovao – likovne umjetnosti, sabrali su se poštovaoci djela ovog velikog i harizmatičnog čovjeka koji je proslavio i svoj grad i državu, ali isti taj svijet i donio u Herceg Novi i Crnu Goru.

Teško je govoriti o prijatelju u odsustvu, kazala je Ksenija Matović, organizatorka „Večeri Draguljuba Đuričića“ i koordinatorka kulturnih programa u Paviljonu Gradske muzike.

“Kažem odsustva jer Miloš Crnjanski je zapisao da „ima seoba, ali smrt ne postoji“. Zato večeras selimo iz umjetnosti u umjetnost, selimo u život”, kazala je Matović u uvodnom dijelu programa.

U godini duplog jubileja – 135 godina od osnivanja orkestra Gradske muzike i pola vijeka od osnivanja prvih mažoretki jugoistočne Evrope-mažoretki Gradske muzike Herceg Novi, ispunjeno je i jedno ranije dogovoreno obećanje, kazala je predsjednica Gradske muzike Valentina Kulinović.

“Dogovarala sam sa Dragoljubom da priredimo izložbu, ispunila sam obećanje i ja se prvenstveno zbog toga lijepo osjećam. Zahvaljujem se članovima porodice koji su podržali našu inicijativu, predsjedniku Opštine Herceg Novi koji pruža podršku našem radu i ovom događaju, svim članovima mog orkestra i Karlu Đorđeviću”, kazala je Kulinović i poželjela da veče protekne u pozitivnom i vedrom duhu kakav je i Dragoljub bio.

Možda i nije najtačnije reći da se prisjećamo Dragoljuba Đuričića, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, jer njegova pojava, osmijeh i pozdrav teško iščezavaju iz sjećanja.

“Njegova ličnost zračila je nevjerovatnom energijom, onom pozitivnom koja budi najljepše i najvrijednije u čovjeku, a to su ljubav i poštovanje prema drugome. Kada pomenemo Dragoljubovo ime, znam da se prvo sjetimo njegovog ozarenog lica, širokog osmijeha, prijateljske riječi i zaista ličnost kao što je on teško zaboravljamo, reći ću gotovo nemoguće. Nažalost epidemija korona virusa, koja je još uvijek prisutna, odnijela je mnoge živote. Vjerujem da za ovu priliku Dragoljub ne bi volio da tugujemo i o njegovom imenu pričamo sa sjetom. Njegova nevjerovatna energija i dalje je sa nama u Herceg Novom, osjećamo je i nikada je nećemo prepustiti zaboravu. Ovo je tek prvo okupljanje ovim povodom. Koliko je Dragoljub volio i slavio Herceg Novi, slavićemo i mi njega”, kazao je predsjednik Katić.

Izložbu je otvorio jedan od inicijatora večeri, džez muzičar, Dragomir Karlo Đorđević, Dragoljubov prijatelj iz ranog djetinjstva. On je podsjetio na ondašnje probe sa grupom Egzodus upravo u prostorijama Gradske muzike.

“Kada se završe zvanične probe ostajali smo da još radimo i vodimo vrlo važne diskusije ko je bolji bubnjar Ringo Starr ili Charles Watts i o tome smo mogli satima pričati”, kazao je Karlo.

Kako je kazao, Dragoljubov krug prijatelja, saradnika, poznanika je bio veoma širok.

“On je bio višeslojan karakter i to se moglo vidjeti od najranijih dana do danas kroz veliki broj raznih aktivnosti kojima se bavio iz potrebe da izrazi sve talente kojima je bio obdaren. Imao je svoj unutrašnji svijet u kojem je on imao kontrolu koga, kada i koliko će pustiti. Nije dozvoljavao da mu oduzimaju vrijeme jer je uvijek znao šta i koliko radi i kada odmara i uživa. Bio je harizmatična ličnost i bio je potpuno svjestan toga i zbog toga je osjećao odgovornost prema drugima. Posmatrao je sebe kao što je to radio neko drugi i ocjenjivao svoje postupke. Nastojao je da bude objektivan, ali je bio skroman jer je uvijek bio stroži prema sebi nego prema drugima. Bio je pažljiv posmatrač od najranijih dana i učio je iz svake situacije u kojoj se našao i vidio da se drugima događa. Pripremao se za životni put koji je odabrao od najranije mladosti. Niko nikada neće saznati kroz šta je on sve prošao da bi postigao besmrtnost. A to je postigao jer se za to pripremao čitavog života. Postigao je impresivnu muzičku karijeru, kada čitate njegovu biografiju na internetu saznajete da je bio pjesnik, a večeras imamo priliku da uživamo i u njegovom likovnom stvaralaštvu”, kazao je Đorđević otvarajući izložbu.

Nastupila je Nikolina Nika Kovačević, dirigent, vokalni solista i dugogodišnja saradnica Dragoljuba Đuričića, koja je podsjetila na prvi koncert sa poznatim Novljaninom 2012. godine u Ateljeu 212 u Beogradu.

“Imala sam privilegiju i čast da od njega učim ne samo o tome kako se stasava kao dirigent i lider već i kao čovjek. Često su moji roditelji govorili da je Dragoljub Đuričić moj drugi roditelj jer je nerijetko u nekim situacijama umio bolje da me posavjetuje. Mislim da Dragoljub putuje tokom ovih 90 i nešto dana i pravi silnu buku odozgo. Večeras je sigurno sa širokim osmjehom na licu i sve nas pažljivo sluša”, kazala je Kovačević.

U muzičkom dijelu programa nastupili su i VIS Kaldana i vokalna grupa odsjeka za solo pjevanje, klasa Jovane Ražnatović, Muzičke škole u Herceg Novom.

Organizaciju ovog događaja potpisuju Gradska muzika i Ksenija Matović, koordinatorka kulturnih programa u Paviljonu Gradske muzike, a podršku manifestaciji dali su Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest, Turistička organizacija, kao i prijatelji manifestacije, Gradska kafana i Aleksandar Saša Petković.

Izložba slika biće otvorena do 1.jula, svakog radnog dana od 18 do 21 sati.

Podijeli: