Tradicija u Perastu: Od davnina iz grada morem plovi Fašinada

U peraškom akvatorijumu danas će se po 567. put u smiraj dana održati Fašinada, jedna od viševjekovnih tradicionalnih manifestacija koja krasi drevni grad Perast.

Zbog obilježavanja ove tradicionalne manifestacije priobalni put u Perastu biće zatvoren za saobraćaj sjutra od 18 do 20 i od 21 do 23 sata.

Fašinada je običaj kada se brojni učesnici -isključivo muškarci, potomci slavnih predaka, zatim župnik peraški i članovi Bokeljske mornarice koji pjevaju stare pjesme bugarštice, u konvoju okićenih barki kreću od Pošova, uz perašku obalu sve do najljepšeg ostrva na Jadranu Gospe od Škrpjela, kako bi bacanjem kamena dali doprinos očuvanju statike ostrva.

Narodno predanje kaže da su 22. jula 1452. godine ribari braća Martešić na hridi u moru pronašli ikonu Bogorodice i donijeli je u crkvu Svetog Nikole. Ujutru je ona osvanula ponovo na hridi, a u međuvremenu se jedan od braće ribara razbolio i isto tako čudom ozdravio.

Riječ fašinare na italijanskom znači dovlačenje, u ovom slučaju dovlačenje kamenja, a budući da su barke povezane u fašu moguće je da je i otuda naziv fašinada. Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkvice na njemu, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi se ogradilo ostrvo.

U čast Gospi, svakog 22. jula povezane barke plove do ovog ostrva da ga utvrde. Fešti prisustvuju Bokelji i turisti, jer Fašinada predstavlja svojevrsnu kulturno-turističku manifestaciju.

Ovaj običaj je uvršten u nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore.

Ono što Fašinadu čini jedinstvenom je to što se običaj toliko vjekova nikada nije prekidao ni za vrijeme ratova ni potresa i što god se dešavalo, Fašinada je postojala i opstajala.

U čast Fašinade održava se i Fašinada kup u organizaciji Jedriličarkog kluba “Lahor” iz Kotora, koji će nakon ceremonijalnog djela proglasiti i pobjednika Kupa.

Podijeli: