Street art festival Herceg Novi: Oslikavanje murala, radionice za djecu, gostovanje umjetnice Sini Kunnas

U Herceg Novm će od 13. do 15. septembra biti održan drugi Street art festival, u okviru kojeg će biti organizovano oslikavanje murala, radionice za djecu i predstavljanje projekta finske umjetnice Sini Kunnas, saopštila je služba za informisanje Opštine Herceg Novi.

Drugi Street art festival, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, održaće se pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Herceg Novi i Opštine Herceg Novi, a pod pokroviteljstvom doo „Novitović“ iz Baošića.

Cilj festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada, kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, tokom tri dana muralom „Herceg“ biće uljepšan zid na Dubravi, a slikaće ga autori Mato Uljarević i Iva Marinović. Njihovo rješenje odabrano je kao najbolje na Konkursu, koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje. Autori će mural oslikati na zidu koji odlično odgovara predloženoj ideji.

– Mural asocira na jedinstvenu atmosferu Herceg Novog, koji transcedentuje u unutrašnji prostor čovjekov i u čovjeku se ostvaruje, kao u biću jedino sposobnom da spozna do kraja. Unutar figure prikazani su isječci, nasumični komadi iskustva Herceg Novog – palma, mušlje na buzaru, Belavista, mornar sa lulom – ujedinjeni kao nosioci jedinstvanosti, sa svrhom da prikažu samu suštinu grada. Antropomorfna figura u kojoj je sažeta suština Novog, to je duh grada – Herceg – navodi se u obrazloženju rada, koji je ocijenjen kao najbolje likovno rješenje predato na Konkursu sa temom „Sklad prirode i ljudi“.

Prve večeri festivala biće predstavljen rad finske umjetnice Sini Kunnas, 13. septembra na trgu Belavista, od 19 sati. Kunnas će se hercegnovskoj publici predstaviti autorskim projektom Manhattan Street Art Poster, koji je finansirala finske organizacija #HCPSPIRIT.

Tokom festivala murali će biti oslikani i na zidovima dvije škole i vrtića, čime se u festival uključuju i mladi Novljani. Mališani iz vrtića „Naša radost“ na Toploj, učenici Osnovne škole „Orjenski bataljon“ iz Bijele i Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačič“ oslikavaće murale na zidovima ovih obrazovnih ustanova.

Slikanju će prethoditi radionice za djecu, kroz koje će im profesorka likovne kulture, Ksandra Popović pojasniti koncept oslikavanja murala i olakšati realizaciju.

Podijeli: