ŠETALIŠTE U BRINDIZIJU NOSIĆE IME JELENE SAVOJSKE

U subotu, 18. maja u 9:30 h, Centralno pristanište Seno di Ponente u luci Brindizi će biti nazvan po crnogorskoj princezi Jeleni Petrović Njegoš, odnosno kraljici Italije Jeleni Savojskoj, supruzi kralja Italije Vitorija Emanuela III.

U pitanju je svečana ceremonija kojom će se otvoriti događaj “Brindizi za Prijestonicu Italije, zemlja se opet odavde rađa” koji će se održati u periodu od 18. do 26. maja. Imenovanje dijela obale ovog italijanskog grada po crnogorskoj princezi Jeleni inicirao je Ugo Patroni Griffi, advokat koji obavlja funkciju predsjednika lučke uprave. Griffi je pokrenuo ovaj projekat u cilju unaprijeđenja dobrih odnosa između Italije i Crne Gore. Prijedlog je podržao i gradonačelnik Brindizija Riccardo Rossi.

Seno di Ponente se nalazi u tzk. unutrašnjoj luci, istorijskom dijelu grada kojeg turisti rado posjećuju, a mještani obožavaju. Tu se nalazi i interesantni spomenik italijanskoj mornarici izgrađen 1933. u obliku kormila visokog 54 m. Osim toga, na ovom šetalištu se nalazi i Piazza Vittorio Emanuele II sa poznatim vrtovima Brindizija i mnoge druge znamenitosti.

Na događaju će biti prisutan i Miroslav Šćepanović, ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore u Rimu.

Jelena Petrović Njegoš je bila italijanska kraljica, šesta ćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene. Svoje obrazovanje stekla je školujući se na djevojačkom institutu u Petrovgradu. Jelena je bila veliki filantrop, veoma poznata po svom humanitarnom radu.

Podijeli: