Renoviranje kuće Iva Andrića značajno za razvoj kulture

„Renoviranje kuće Iva Andrića i njeno pretvaranje u muzej ovog slavnog Nobelovca, sprovedeno je u okviru projekta Co.co.Tour, koji se finansira iz Interreg Ipa programa prekogranične saradnja Italija – Albanija – Crna Gora, poručila je savjetnica glavne pregovaračice“, Dragana Marković.

Marković je gostovala u emisiji „Evropa“ na Radiju Crne Gore.

Kako je pojasnila, Interreg Ipa program prekogranične saradnja Italija – Albanija – Crna Gora, predstavlja finansijski najznačajniji program evropske prekogranične saradnje u kojem učestvuje Crna Gora, ukupne vrijednosti 93 miliona eura.

 Marković je istakla da je, pored važne finansijske dimenzije, od značaja i činjenica da Crna Gora i Albanija mogu koristiti brojne prednosti saradnje i razmjene iskustva i znanja s partnerima iz EU.

U tom kontekstu je podsjetila da su, projektom Co.Co. Tour, koristeći raspoloživa sredstva iz IPA fondova, kao i iskustva italijanskih partnera, kreirana dva ekomuzeja u Albaniji i Crnoj Gori koji će postati centri za unapređenje materijalnog i nematerijalnog nasljeđa obalnih teritorija, kroz spoj tradicije, kulture, kulinarstva i jačanja starih zanata, čime se direktno utiče na razvoj održive ponude zasnovane na unapređenju nasljeđa i uvođenju inovacija.

Ona je pojasnila da je otvaranje Eko-muzeja, u okviru kojeg je Kuća nobelovca Iva Andrića određena kao glavna aktivna tačka muzeja zajednice i turizma zajednice, a uključuje i nekoliko drugih objekata poput Njegoševe škole, Gradske biblioteke i mnogih drugih, realizovano uz strogo poštovanje pravila i procedura EU o sprovođenju programa prekogranične saradnje i predstavlja uspješan primjer realizacije projekata finansiranih od strane EU.

Izrazila je zadovoljstvo što su Opština Herceg Novi i Agencija za lokalnu demokratiju, zajednički pripremili projektnu ideju i prepoznali potencijal kuće Iva Andrića, ne samo za sferu kulture nego i za kreiranje nove održive turističke ponude Herceg Novog.

„Danas kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će, sigurna sam, i dalje privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na ljestvici vrijednosti, te predstavljati nezaobilazno mjesto u okviru školskih, ali i turističkih posjeta Herceg Novom. Sigurna sam da će, pored brojnih drugih projekata, ova kuća postati simbol saradnje Crne Gore i Evropske unije“, kazala je Marković.

 Ona je poručila da Vlada Crne Gore, kroz nadležnost Kancelarije za evropske integracije koja koordinira učešće Crne Gore u programima prekogranične saradnje, pomaže opštinama i nevladinim organizacijama u povlačenju sredstava koja je Evropska unija stavila na raspolaganje i obezbjeđuje neophodnu podršku radi uspješnog sprovođenja projekata.

 Iznijela je očekivanje da  će ovakvih projekata u budućnosti biti što više jer su oni pokazatelj kako kroz povezivanje ljudi i institucija, u okviru prekogranične saradnje, možemo doći do opipljivih rezultata koji koriste široj zajednici.

Podijeli: