Promovisana publikacija Jatagani u Crnoj Gori

U srijedu je u Muzeju grada Budve (JU Muzeji i galerije Budve) održana promocija publikacije „Jatagani u Crnoj Gori“ autora istoričarke i više kustorkinje Zavičajnog muzeja u Baru (JP Kulturni centar Bar) Draginje Radonjić, i istoričara i višeg kustosa Muzeja grada Budve (JU Muzeji i galerije Budve) Gorana Bubanje.

publikacija jatagani u crnoj gori

Na promociji je govorio Dragan Zečević i Ivan Pejović, antikvari i kolekcionari, kao i autori. Uvodnom riječi posjetiocima obratila se Danka Mijušković.

“Materijalni i duhovni razvoj društva, kao i kultura nasleđa, svjedoci su razvoja ljudske kulture jednog prostora i vremena. Kroz razvoj društva prati se svaki segment ljudskog bitisanja. Tekst koji predstavljamo prati strategiju ratovanja, razvoj i usavršavanje oružja, njegovu primjenu i trajanje kroz vrijeme. Naš prostor obiluje istorijskim i vrmeenskim prikazom oružja koje u rukama Crnogoraca predstavlja sredstvo odbrane, ali i predmet divljenja, poštovanja, mistike. U tom cilju, naša priča je posvećena najznačajnijem oružju tokom čitavog kasnog srednjeg vijeka, a to je jatagan. Povod za rad na ovoj knjizi je nedostatak literature za oružje koje je obillježilo jedan značajan period crnogorske istorije i koje predstvalja važan element svake muzejske postavke i zbirke oružja širom Crne Gore. Manja istraživanja su ipak prisutna u našem okruženju, ali se jatagan pominje u naučnim radovima kao sastavni dio hladnog oružja, a rijetko kao posebno oružje, što će nas navesti da mnogo dublje radimo na istraživanju i obradi ovog noža. Sa željom da prikažemo ljepotu i značaj jatagana u Crnoj Gori, pokušali smo da na jednom mjestu prikažemo jatagane iz crnogorskih muzeja i onih koji se čuvaju u privatnim kolekcijama”, zapisali su autori u predgovoru publikacije.

Podijeli: