Programi Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Jadransko-jonskom online pozorišnom festivalu

U nastavku Jadransko-jonskog online pozorišnog festivala o nematerijalnim kulturnim dobrima, koji se održava u periodu 1-29. mart i predstavlja završnu programsku aktivnost dvogodišnjeg projekta ADNICH, kofinansiranog od strane INTERREG-IPA CBC IT-AL-ME, Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, u svojstvu lidera, predstaviće se sa dvije pozorišne predstave i dokumentarnim filmom.

U petak, 12. marta, biće prikazana predstava “Pobuna mornara”, nastala 2018. godine, u režiji Dijega de Bree, inspirisana tekstovima “Kotorski mornari”, Fridriha Vulfa i “Četvrti ugao”, Radoslava Rotkovića.

Dan kasnije, na programu je dokumentarni film „Tihi dom“, u režiji Davida Todorovića, Matije Jovanovića i Nikole Nikolića, studenata III godine Filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi prof. dr Nikole Vukčevića.

Film sadrži video-poruke umjetnika iz Crne Gore i regiona o stvaralaštvu i radu pozorišta tokom pandemije COVID-19 koje su objavljivane na društvenim mrežama Kraljevskog pozorišta kroz online ciklus “Zetski dom sa vama” tokom 2020. godine.

U nedjelju, 14. marta može se pogledati predstava “Razgovori o ljubavi”, autorski projekat rd. Jerneja Lorencija iz 2019. godine u koprodukciji sa SNG Ljubljana.

Navedene predstave i film nastali su u okviru ADNICH projekta, a biće prikazani u 19h online na YT kanalu Adriatic-Ionian Festival Adnich project (https://www.youtube.com/channel/UCiusasVjRiBWVIkkpCgCd2g).

Na isti način mogu se pratiti i ostali festivalski segmenti, tako da su, u nastavku Festivala, naredne sedmice (19, 20. i 21. mart) na programu projekti partnera iz Republike Albanije: “Sounds and verses”- umjetnička fuzija, koncept i režija: Kriks Dumo, u produkciji Univerziteta umjetnosti – UART i NVO Qendra Event iz Tirane; kratki film  “21001 DANA”, scenario i režija: Endi Hoxha, u produkciji NVO Qendra Event iz Tirane; pozorišna predstava “Blood hancuffs” triptih, režija: Dajana Nenaj, Aldi Hzsotoci, Xhuliano Brisku, u produkciji Univerziteta umjetnosti – UART, Tirana.

Podijeli: