Preminuo pjesnik i publicista Milika Pavlović

Pjesnik, publicista i jedan od lidera antiratnog pokreta iz 90-ih Milika Pavlović preminuo je u Podgorici u 86. godini života.

Foto: Koča Pavlović

Preminuo je pjesnik i publicista Milika Pavlović, jedan od najznačajnijih crnogorskih poetskih stvaralaca čija je poezija prevođena na sve velike jezike. Milika Pavlović je bio dobitnik Trinaestojulske nagrade, nosilac jednog broja stranih i domaćih odlikovanja i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. Tokom više od šest decenija duge stvaralačke karijere Pavlović je objavio trinaest zbirki poezije i više knjiga raznorodne publicistike.

Na početku građanskog rata u SFRJ Pavlović je sa grupom crnogorskih intelektualaca formirao organizaciju pod imenom Javnost protiv fašizma – građanski pokret otpora koja se snažno suprotstavila ratnoj politici 90-ih, narastajućoj fašizaciji društva i šovinističkim progonima po Crnoj Gori.

Milika Pavlović je rođen u selu Pasji Nugo pod Durmitorom 1933. godine, Gimnaziju je pohađao u Pljevljima, a svjetsku književnost studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Najduži period svog profesionalnog rada Pavlović je proveo kao novinar i urednik u tada jedinom dnevnom listu “Pobjeda”, a sedamdesetih godina prošlog vijeka Pavlović je bio biran za poslanika Narodne skupštine NRCG. Bio je pokretač i urednik značajnog broja časopisa u Crnoj Gori i regionu, i jedan je od osnivača časopisa “Almanah”. Čitavog svog života Milika Pavlović je pisao poeziju.

Urednik prve Pavlovićeve zbirke “Vreteno vremena” (Nolit, Beograd, 1967), veliki pjesnik Vasko Popa, njegovu je poeziju ocjenjivao kao “kvalitetno i stilski atipičnu pojavu za crnogorsku scenu”, predviđajući da će značajno uticati na cjelokupno poetsko stvaralaštvo u Crnoj Gori. Za poslednju objavljenu zbirku poezije “Krila u kavezu” (Sant Petersburg, Rusija, 2017) Milika Pavlović je odlikovan ruskim državnim ordenom “Zlatna poezija”.

Podijeli: