Posveta crnogorskom narodu i svim ženama

Promocija trećeg romana “Đina” crnogorske autorke Nine Vuksanović održana je u Danilovgradu i donosi priču o ženi žrtvi moralnih predrasuda svog naroda.

Kako navodi autorka, roman provodi čitaoca kroz Đininu biografiju kao ispovijest i upoznaje život crnogorskog mentaliteta koji snažno proživljava glavna junakinja i koji obilježava njen period djevojaštva pa i kasnije. Roman je prožet brojnim sporednim likovima koji su na neki način obilježili Đinin život. Karakterizacija nikada prežaljene ljubavi sa Davorinom Petričevićem, violinistom, uvodi čitaoca u jedan romantičan ljubavni svijet za tužnim završetkom.

“U romanu ispisujem stranice o željama, potrebama, iluzijama, pokornosti i životu kakav Đina nije priželjkivala. Nemoćna da se suprotstavi moralnim načelima i predrasudama svog naroda, prevashodno majke i bliskih rođaka koji su joj legitimno pravo slobode sasijecali u korijenu, odveli je sa puta specijalizacije u Francusku i kreiranja sopstvenog života prema svojim potrebama i željama. Počev od perioda prvog zaljubljivanja, ljubavi sa Davorinom, sklapanja braka sa Kostom, a kasnije i odluci da se razvede od Koste, spriječena je bila da sluša svoje srce i razum. Roman je ujedno i ispovijest i pripovijest u kojoj se događaji jasno razotkrivaju kroz refleksiju unutrašnjeg realizma glavne junakinje, okružene dogmama, predrasudama, lažnim moralom i primitivizmom sporednih likova”, navodi autorka Vuksanović.

Autorka dodaje da je posveta namijenjena crnogorskom narodu i svim ženama u kojima postoji i tračak vjere da bi slušajući svoje srce mogle biti srećne.

Inače, autorka Vuksanović ima za sobom dva romana „Vjerujem“ i „Njena vjekovna snaga“, te se nada da će trećim uspjeti da dopre do srca crnogorskog naroda.

O romanu “Đina” su govorili Marinko Pavićević, Milica Aranitović Papović, Milosav Prelević, Milanka Aranitović Rakočević, Biljana Savićević kao i autorka.

Podijeli: